Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Κανένα ενδιαφέρον για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας

Στο ερώτημα γιατί είναι ακριβό το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις ο επικεφαλής της μοναδικής ανεξάρτητης εταιρείας στην Ελλάδα, που μέχρι στιγμής κατάφερε να κάνει εισαγωγή ποσοτήτων. Ο κ. Π. Κανελλόπουλος επικεφαλής της μικτής εταιρείας των ομίλων Μότορ Όιλ και Μυτιληναίου Μ+Μ, μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο, ως βασικές αιτίες ανέφερε τις εξής:

• Λειτουργία κρατικού μονοπωλίου (ΔΕΠΑ), και ανεπαρκείς διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές

• Ισχύς συμβολαίων που συνδέουν την τιμή του αερίου με το αργό και τα προϊόντα πετρελαίου

• Προβληματικές διεθνείς διασυνδέσεις (Βουλγαρία – Τουρκία)

• Υψηλά εμπορικά περιθώρια κυρίως στο επίπεδο της χονδρικής

• Υψηλές χρεώσεις στη χρήση του δικτύου.

Το πρόβλημα είναι ότι οι λόγοι αυτοί είναι γνωστοί, αποτέλεσαν αντικείμενο συσκέψεων σε επίπεδο Πρωθυπουργού, όταν αναζητούνταν λύσεις στο ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, αλλά μέχρι στιγμής τίποτε ή σχεδόν τίποτε δεν έχει γίνει για την αντιμετώπισή τους. Αν ψάξει κανείς την αιτία της απραξίας, θα δει ότι στο βάθος μέρος των κυβερνητικών επιτελείων, ενδιαφέρονταν να διατηρηθούν οι στρεβλώσεις αυτές που προσφέρουν υπερκέρδη στις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να πετύχουν υψηλό τίμημα.

Μετά το σοκ του «φτυσίματος» από τους Ρώσους της Gazprom, θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα συντονιστεί η κυβέρνηση, ή τα διάφορα υπουργικά «φέουδα» που αποτελούν την κυβέρνηση, και θα θέσει προτεραιότητες. Δηλαδή τι συμφέρει στην οικονομία. Υψηλό τίμημα πώλησης δημόσιας εταιρείας και διατήρηση στο διηνεκές της ακριβής αγοράς σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και των καταναλωτών, ή λειτουργία ανταγωνιστικής αγοράς με χαμηλότερες τιμές προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων