Το σπίτι τους σε δικηγορικό γραφείο μετατρέπουν ολοένα και περισσότεροι Δικηγόροι στην Ξάνθη που αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα ενός γραφείου ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που τα τελευταία δύο χρόνια αποκτώντας άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προχωρούν κατευθείαν σε διακοπή αναζητώντας την τύχη τους προσωρινά σε άλλον κλάδο.
Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, μιας και σε ολόκληρη τη χώρα δεν είναι λίγοι οι Δικηγόροι, που λόγω της αναδουλειάς κατεβάζουν ρολά στα γραφεία τους και δουλεύουν πλέον από το σπίτι, ή αδυνατούν ακόμη και να σκεφτούν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός γραφείου, με τη μορφή που μέχρι σήμερα είχε.
“Αυτό είναι πλέον γεγονός. Πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν ως επαγγελματική στέγη τα σπίτια τους γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να καλύψουν διαφορετικά τα έξοδα” σημειώνει η κα Κυριακή Κιούση πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης τονίζοντας πως “υπάρχει πλέον και το εξής τα τελευταία δύο χρόνια. Νέοι Δικηγόροι ορκίζονται τη μια μέρα, παίρνουν την άδεια τους και την επόμενη κάνουν διακοπή, γιατί μας δίνει αυτό το δικαίωμα ο Νόμος για μια πενταετία, και ψάχνουν να βρουν αλλού δουλειά για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτά τα φαινόμενα δεν τα βλέπει η Ελληνική Πολιτεία;”.
Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια, το πρόβλημα ξεκινά από τον αριθμό των φοιτητών που εισάγονται κάθε χρόνο στις Νομικές Σχολές και τον κορεσμό που έχει δημιουργηθεί στον χώρο.
Προβλήματα στελέχωσης των Δικαστηρίων
Την ίδια στιγμή καταγράφονται προβλήματα στελέχωσης στα Δικαστήρια της χώρας, μιας και υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό το οποίο καλύπτεται έως έναν βαθμό από ασκούμενους δικηγόρους. “Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι το έλλειμμα σε δικαστικούς υπαλλήλους. Για να αντιμετωπιστεί αυτό τοποθετούν ασκούμενους δικηγόρους μέσα στα Δικαστήρια για να βοηθηθεί και η διοικητική διαδικασία” προσθέτει η κα Κιούση.