Η τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue βρήκε την ΝΔ με ένα συγκρατημένο μειδίαμα για τα δημοσκοπικά αποτελέσματα των πολίτικων της αντιπάλων. Ο Σύριζα δείχνει να αγγίζει την οροφή των εν δυνάμει ποσοστών του σε επερχόμενες εκλογές λόγω της διελκυστίνδας των εσωτερικών αντιφάσεων του. Από την άλλη όχθη του πολιτικού συστήματος, η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει μια οριακή συγκράτηση των δυνάμεων της σε μόλις διψήφια νούμερα, μια εικόνα που έρχεται σε αντίθεση με προγενέστερες δημοσκοπήσεις που την φούσκωναν κατά πολύ πέραν του 10%. Επισης, οι δοκιμαζόμενοι Ανεξάρτητοι Έλληνες δείχνουν να απορροφούν τις τριγμούς από τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές απώλειες χωρίς να τροφοδοτούν περαιτέρω την Χρυσή Αυγή.
Σαφώς η παραπάνω εικόνα δεν περιγράφει τόσο μια ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος άλλα περισσότερο φανερώνει τις αδυναμίες του αντιμνημονιακού μετώπου να μεταφράσει τις λαϊκιστικές γενικολογίες του σε εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Όμως κάθε δημοσκόπηση λαμβάνει χωρά σε ένα δεδομένο χρόνο των πολίτικων εξελίξεων και απλά απεικονίζει τάσεις και όχι ακλόνητα θέσφατα. Έτσι, λοιπόν, αυτό που μεσολάβησε από το πολιτικό βαρόμετρο του Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα της Public Issue είναι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η αιθαλομίχλη, το ταξίδι Τσίπρα στην Λατινική Αμερική και η άνοδος του αριστερού εξτρεμισμού από πλευράς δυνάμεων που διάκεινται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η επικοινωνιακή διαχείριση ιδίως των δυο τελευταίων περιπτώσεων μάλλον έβλαψε πάρα ωφέλησε την Κουμουνδούρου που δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό της προφίλ. Όσο και αν ο Τσίπρας εμμένει σε μια σοσιαλδημοκρατική στροφή του κόμματος του, στην ουσία διστάζει να σπάσει τους αριστερίστικους δεσμούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάρα την ανάδειξη των δημοσκοπικών ορίων του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Χρυσή Αυγή δεν φαίνεται ικανή να απορροφήσει την λαϊκή δυσαρέσκεια στο κοινωνικοοικονομικό πεδίο. Μάλλον η δραστηριότητα Δένδια στο τομέα της λαθρομετανάστευσης, όσα κενά και αν παρουσιάζει και η πρόσφατη αποφασιστικότητα του στα ζητήματα της αριστερής ανομίας στο κέντρο των Αθηνών πιθανόν να συγκράτησε την διαρροή των συντηρητικών ψηφοφόρων της ΝΔ προς τον δεξιό αντισυστημικό χώρο της ΑΝ.ΕΛ και της Χ.Α.
Αφού ο τομέας της οικονομίας δεν είναι δυνατόν να αναδειχθεί σε ατού μιας μνημονιακής κυβέρνησης όσο μια φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική «επανάσταση» εκκρεμεί από πλευράς της κυβέρνησης, δεν απομένουν πολλές άλλες επιλογές για την ενδυνάμωση της Νέας Δημοκρατίας. Και εφόσον οι συνέταιροι του κυβερνητικού συνασπισμού δείχνουν καταρρακωμένοι δημοσκοπικά, με το ΠΑΣΟΚ πέμπτο κόμμα στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ισως υπάρχει χώρος για αρκετό αναστοχασμό μέχρι να πραγματωθούν τα σχεδία μετεξέλιξης της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρώο ευρωεκσυγχρονιστικό κόμμα. Έτσι, λοιπόν, με λίγη παραπάνω δοσολογία δραστικών κινήσεων στους τομείς της δημοσίας ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας φαίνονται πρόθυμοι να μην παρασυρθούν περαιτέρω από τις ακροδεξιές σειρήνες της Χρυσής Αυγής και τις λαϊκιστικές κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ.