Η μακέτα της φωτογραφίας ανήκει στο Ξενοδοχείο «Άπειρον» που σχεδιάζεται στο Dubai. Θα είναι το δεύτερο επτά αστέρων ξενοδοχείο στον κόσμο, μετά το Bur al-Arab που βρίσκεται επίσης στο Dubai και η κατασκευή του κόστισε πάνω από 1,5 δις δολάρια.
Στο Dubai είναι ακόμη σε φάση concept και ένα υποθαλάσσιο ξενοδοχειακό συγκρότημα με την επωνυμία Hydropolis, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο ξενοδοχείο 10 αστέρων στον κόσμο.
Αν το Dubai εκμεταλλεύεται τα ισχνά φυσικά πλεονεκτήματά του κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι απορίας άξιον ρίχνοντας κανείς μια ματιά στο χάρτη της Ελλάδας, γιατί δεν υπάρχει ούτε σαν μακέτα μια τέτοια σκέψη για την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Υποτίθεται πως ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας κι ακόμα η πολιτική του αρμόδιου Υπουργείου είναι εγκλωβισμένη στο πως θα φέρει μερικά καραβάνια παραπάνω, μπατιρημένων Άγγλων. Ο εγκλωβισμός αυτός δεν είναι τυχαίος, αφού το Υπουργείο Τουρισμού μετρούσε διαχρονικά την «επιτυχία» της πολιτικής του με τον αριθμό των αφίξεων ( «ό,τι να’ ναι», δηλαδή) την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν την ποιότητα του ελληνικού τουρισμού στα δικά τους μέτρα, αλλά πολύ μακριά από τις απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς υψηλού εισοδήματος.
Ο Θεός μας προίκισε με πολύ νερό. Και πολλές βραχονησίδες. Αυτό που μέχρι σήμερα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, μπορεί με λίγο μυαλό να γίνει μια τεράστια ευκαιρία. Να δημιουργηθεί στο Αιγαίο μια τεράστια ξενοδοχειακή πολυνησία επτά αστέρων και άνω, που θα καλύπτει τις luxury προδιαγραφές τουριστικής εμπειρίας που αναζητούν οι «νέοι πλούσιοι» των αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη. Διότι σε αυτούς δεν μπορούμε να πουλήσουμε «τουριστική εμπειρία» με ξενοδοχεία της δεκαετίας του 80.
Κάτι μου λέει πως οι επενδυτές ανά τον κόσμο θα άκουγαν με πολύ περισσότερο ενδιαφέρον την εξαγγελία ενός τέτοιου project από όσο θα ακούσουν τα ίδια και τα ίδια για το πόσο «φιλική στην επιχειρηματικότητα γίνεται η Ελλάδα».
ΥΓ1: Οικόπεδα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορούν να πουληθούν μόνο νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο. Αν αρχίσουμε να συζητάμε για τέτοια οικόπεδα στο Αιγαίο, θα ανοίξουμε την όρεξη σε «οικοπεδοφάγους» , οι οποίοι ξέρουν να βάζουν μεγάλες φωτιές. Η σύνεση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Αν πουλήσουμε «οικόπεδα νερού» κλείνει για πάντα και οριστικά το θέμα των «άλλων οικοπέδων». Δεν κάνεις γεωτρήσεις μέσα σε ξενοδοχειακή πολυνησία. Όλοι happy λοιπόν και θα έχει και ο κόσμος δουλειές για να δουλέψει, σ’ ένα Αιγαίο ασφάλειας και σταθερότητας καθώς θα εγγυάται τις ξεκούραστες διακοπές για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
ΥΓ2: Πέρα από το άμεσο δημοσιονομικό όφελος που θα προέκυπτε από την πώληση «οικοπέδων νερού» , ο ελληνικός κατασκευαστικός τομέας θα μπορούσε να γίνει και πάλι η ατμομηχανή της οικονομίας και μάλιστα με ιδιωτικά λεφτά και όχι με όρους διαπλοκής με το κράτος. Επιπλέον, η ελληνική ακτοπλοΐα που πεθαίνει θα έβρισκε ένα καινούργιο ρόλο γρήγορων και ευέλικτων μεταφορών. Αν προστεθούν και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν , τότε το project της luxury ξενοδοχειακής πολυνησίας στο Αιγαίο θα μπορούσε από μόνο του να «γυρίσει το παιχνίδι».
ΥΓ3: Για όσους έχουν συνηθίσει να μη βλέπουν πέρα από τη μύτη τους και να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη ή εχθρότητα κάθε καινούργια ιδέα, σπεύδω να τους πληροφορήσω ότι το να πουλάς …νερό και βραχάκια, δεν είναι τίποτα μπροστά στο να πουλάς …διακοπές στο διάστημα. Οι Αμερικανοί με το CSS Skywalker το κάνουν ήδη και κλείνουν διανυκτερεύσεις ενός εκατομμυρίου δολαρίων τη βραδιά!