Η Γαλλία παίρνει δραστικά μέτρα για να κατευθύνει την οικονομία της εκεί που κάνουν οι πιο ανεπτυγμένες αλλά και πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου: Την υψηλή Τεχνολογία.
Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Στη Γαλλία φαίνεται πως έχουν πιάσει το νόημα. Στην Ελλάδα αντιθέτως μιλάμε ακόμη για τα βασικά, αν δηλαδή η λιτότητα φέρνει ανάπτυξη. Η Γαλλία βρέθηκε και η ίδια στη δίνει της οικονομικής κρίσης που χτύπησε ολόκληρη την Ευρώπη και που προς έκπληξή μας δεν συνέβη μόνο στο Νότο με τους τεμπέληδες της Ευρώπης.
Πέρα από το γεγονός ότι φαίνεται να ανακάμπτει σταδιακά, η Γαλλία παίρνει δραστικά μέτρα για να κατευθύνει την οικονομία της εκεί που κάνουν οι πιο ανεπτυγμένες αλλά και πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου: Την υψηλή Τεχνολογία.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg η Γαλλία παρέχει κίνητρα για να προσελκύσει τις μεγαλύτερες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας του κόσμου όπως η Microsoft και η κινεζική Huawei Technologies. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετατρέπεται σε έναν φορολογικό προορισμό για όποιες επενδύσεις αφορούν την έρευνα και ανάπτυξη, όπως είναι η ελληνική απόδοση του Research and Development.
To R και το D είναι τα δύο πολυτιμότερα γράμματα για τις σύγχρονες οικονομίες που μεγεθύνονται από την ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας. Είναι τα δύο γράμματα που κάνουν την Αμερική ακόμη τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που έκαναν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα εύρωστες οικονομίες αλλά και την Ταιβάν να αναπτυχθεί σε χρόνο ρεκόρ.
Τα κίνητρα για επενδύσεις σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των επιστημόνων που βγαίνουν από τα γαλλικά πανεπιστήμια θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός ‘εθνικού συστήματος καινοτομίας’ για τη Γαλλία. Σύμφωνα με το Bloomberg 17.000 επιχειρήσεις επωφελούνται από τα επιδόματα και τις φοροελαφρύνσεις στη Γαλλία, καλύπτοντας τομείς από τη βιοτεχνολογία έως και την ενέργεια.
Και για να προλάβουμε τους θιασώτες της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής που βαραίνει με φόρους τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ελαφρύνοντας τις μεγαλύτερες, η Γαλλία έχει εταιρικό φόρο 33,3%, ενώ η Ιρλανδία για παράδειγμα έχει φόρο 12.5%.
Αν θέλουμε να ξυπνήσουμε σε αυτή τη χώρα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις ορθόδοξες οικονομικές πρακτικές στις οποίες βλέπουν προβλήματα σήμερα οι χώρες που τις εφάρμοσαν πρώτες όπως οι ΗΠΑ. Η προσέλκυση επενδύσεων για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, που αγκαλιάζει τομείς της οικονομίας που θα κράταγαν πολλούς έλληνες επιστήμονες που μόλις πάρουν πτυχίο εγκαταλείπουν τη χώρα, δεν αφορά μόνο τις φοροελαφρύνσεις. Αντιθέτως όταν το κράτος ξοδεύει εκατομμύρια σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που αργότερα δίνουν την γνώση τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν προιόντα και να την εκμεταλευτούν εμπορικά, σταδιακά μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην ανατροφοδότηση της εθνικής οικονομίας.
Στη Γαλλία πρέπει να προσέξουν πολύ με αυτό. Ήδη γίνονται συζητήσεις στο γαλλικό κοινοβούλιο για τον περιορισμό των μέτρων όπου παρατηρείται κατάχρηση. Αυτό που κρατά τις επενδύσεις σε RnD σε μια χώρα είναι η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος με επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ειδικευμένο προσωπικό και ώριμο νομικό πλαίσιο. Η φοροελαφρύνσεις δεν είναι πανάκεια, αντιθέτως μπορούν να γίνουν πρόβλημα. Αν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει ένα απέραντο τουριστικό θέρετρο, μπορούμε να την κάνουμε. Όμως ας μην περιμένουμε μετά τα παιδιά που προχωρούν σε ανώτερες σπουδές να μένουν στη χώρα. Ούτε να περιμένουμε εξασφαλισμένο υψηλό βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους. Διαφορετικά, υπάρχουν ήδη πολλές προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί στην Ελλάδα σταδιακά ένα εθνικό σύστημα καινοτομίας. Αλλά ξέχασα, εμείς εδώ τσακωνόμαστε ακόμη για τα βασικά.