Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Καπράβελος: «Δεν θα ξεμπερδέψουμε από τον κορωνοϊό επειδή βρήκαμε το εμβόλιο»

Ανησυχητικός ήταν στις προβλέψεις του για την πανδημία του covid-19 ο Νικόλαος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι το εμβόλιο δεν αποτελεί την αρχή του τέλους του κορωνοϊού, αλλά είναι απλά ένα βήμα προκειμένου κάποια στιγμή να τελειώσει ο εφιάλτης αυτός. Ακόμα, μίλησε για το εμβόλιο το οποίο δεν θα φέρει την… άνοιξη αμέσως, αφού ίσως χρειαστεί 2η ή 3η γενιά εμβολίου, επειδή ο ιός μεταλάσσεται.

««Ο ιός θα μας απασχολήσει πολλούς μήνες. Το εμβόλιο και η ανοσία είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, δεν είναι το τέλος της πανδημίας, ούτε καν η αρχή του τέλους. Είναι αδύνατον να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέχρι την άνοιξη. Πρώτον, δεν έχουμε αυτό τον αριθμό των εμβολίων και δεύτερον η κίνηση να πείσουμε όλο αυτόν τον κόσμο να εμβολιαστεί θα είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Πολιτείας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

» Ο ιός μεταλλάσσεται και μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη ή και τρίτη γενιά εμβολίων. Είναι πιθανόν η μετάλλαξη να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ποτέ κανένας ιός δεν αντιμετωπίστηκε με την πρώτη γενιά εμβολίων. Το αποτέλεσμα των εμβολίων θα το δούμε μετά τον Μάρτιο.

» Πλέον οι αριθμοί των διασωληνωμένων, η πληρότητα των ΜΕΘ και κυρίως οι θάνατοι αποτελούν το βαρόμετρο αυτής της πανδημίας και δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Ο ιός λειτουργεί με αστραπιαία ταχύτητα και δεν μπορεί κανείς να τον υπολογίσει. Η πανδημία είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας», κατέληξε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων