“Με 1,5 εκατομμύριο ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε θύματα αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί”, τόνισε σε συνέντευξή του ο διευθυντής της 2ης ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ίδιος επισήμανε πως “το μόνο όπλο που έχουμε για να κερδίσουμε τη ζωή μας είναι ο εμβολιασμός”, διότι όπως εξήγησε, “η φυσική ανοσία, το να περιμένουμε δηλαδή ότι ο ιός θα τους μολύνεις όλους έχει πολύ μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές”.
Ο κ. Καπραβέλος δήλωσε υπέρμαχος της καθολικότητας και υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για όλους όσοι είναι πάνω από 12 έτη ενώ χαρακτήρισε “ανεπίτρεπτο να είναι ανεμβολίαστοι οι υγειονομικοί και να κινδυνεύουν οι ασθενείς να μολυνθούν και να χάσουν τη ζωή τους”, προσθέτοντας πως η υποχρεωτικότητα περνά και μήνυμα ότι το τείχος ανοσίας έχει επιστημονική και ηθική βάση.
“Το ίδιο ισχύει και για κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί και μπορεί, αν μπει στο λεωφορείο, να προξενήσει σοβαρή βλάβη και απώλεια ζωής. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε ως κοινωνία, αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε υπέρ της ανθρώπινης ζωής”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Η πληροφόρηση για το θέμα των εμβολιασμών έχει εξαντληθεί και πλέον είναι ζήτημα προστασίας της ανθρώπινης ζωής”, δήλωσε, συμπληρώνοντας πως “αν θέλουμε να ελέγξουμε το 4ο κύμα με την υπερμεταδοτικότητα δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το ποσοστό ανεμβολίαστων”.
Όπως υπογράμμισε, ο ανεμβολιαστός είναι σημαντικός κρίκος διασποράς και μετάλλαξης του ιού. “Όσο ο ιός μεταλλάσσεται είναι κίνδυνος και για τους εμβολιασμένους”, είπε εξηγώντας πως ότι υπάρχουν αναφορές από την Αγγλία για εμβολιασμένους με δύο δόσεις που απεβίωσαν.
“Καμπανάκι” για την πορεία της υγειονομικής κρίσης
Ο Νίκος Καπραβέλος ανέφερε πως η δυναμική της πανδημίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα, με την χαλάρωση των μέτρων και τους ανεμβολίαστους πάνω από 50 ετών που είναι ο κύριος πληθυσμός που απασχολεί το σύστημα υγείας και την μετάλλαξη που κάνει τον ιό πιο επιθετικό.
Παράλληλα προέβλεψε πως τις επόμενες μέρες θα αυξηθούν τα κρούσματα και πως αυτή τη στιγμή ζούμε μια κατάσταση όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο. “Είχαμε ηρεμία και είδατε τι πάθαμε το Νοέμβριο” είπε, προειδοποιώντας πως αν θέλουμε να διαχειριστούμε σωστά το 4ο κύμα θα πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα.
Σε αντίθεση περίπτωση, έκανε μια εφιαλτική πρόβλεψη δηλώνοντας πως θα φτάσουμε 15.000-20.000 κρούσματα ημερησίως και το σύστημα θα δεχτεί μεγάλη πίεση. “Η κατάρρευση του ΕΣΥ αφορά και τους υπόλοιπους ασθενείς πλην αυτών με κορονοϊό. Στο δεύτερο κύμα δύο στους τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους έξω από τις ΜΕΘ, γιατί δεν υπήρχαν κρεβάτια, ενώ στο τρίτο κύμα ένας στους δυο”, ανέφερε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα χρόνια υποβάθμισης και υποστελέχωσης του εθνικού συστήματος υγείας δεν διορθώνονται σε μερικούς μήνες και πως δεν υπάρχουν εκπαιδευμένα στελέχη. “Τώρα δεν έχουμε μεγάλα περιθώρια να ενισχύσουμε το σύστημα”, δήλωσε χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο “θείο δώρο” που σώζει ζωές.
“Δεν χρειάζεται να μας ”προειδοποιήσει” άλλο ο ιός τον μάθαμε” είπε, καταλήγοντας πως θεωρεί αδικαιολόγητο τον εφησυχασμό.