Η μελέτη των καθηγητών κ.κ. Σκλιά και Ρουκανά που περιλαμβάνεται στην Αγγλική Έκδοση του Συλλογικού Τόμου «The Greek Political Economy: 2000-2015» παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στον ΕΒΕΑ, παρουσία του Κώστα Καραμανλή. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το think tank «Ρεύμα Σκέψης», το ίδρυμα «Wilfried Martens centre for European Studies» και τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης των δύο καθηγητών, καταρρίπτεται ο πολιτικός μύθος της «δημοσιονομικής εκτροπής» κατά την πενταετία του Κώστα Καραμανλή, καθώς αποδεικνύεται ότι η διόγκωση του χρέους έγινε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται η κατάσταση στην Ελλάδα που βρήκε τότε η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν ήδη προβληματική δεδομένου ότι ο Κώστας Σημίτης ως πρωθυπουργός είχε φροντίσει να μεταθέσει όλες τις λήξεις ομολόγων στο μέλλον, όπως και τις δόσεις των δανείων για τα μαμούθ εξοπλιστικά προγράμματα που είχε υπογράψει το ΠΑΣΟΚ.
Το «παρών» στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, πέραν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, έδωσαν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Βλάχος, η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Νότης Μηταράκης, ο Λευτέρης Ζαγορίτης, ο Κώστας Κατσαφάδος, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης. Την εκδήλωση συντονίζει ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι καθηγητές Σπυρίδων Ρουκανάς, Παντελής Σκλιάς, Παναγιώτης Λιαργκόβας, Γιώργος Χουλιαράκης (ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών) και Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ συντονιστής ήταν ο Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Τα μνημόνια στην Ελλάδα ξεκίνησαν να έρχονται επί Ανδρέα Παπανδρέου και καθιερώθηκαν επί Γεωργίου Παπανδρέου, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, κάνοντας λόγω για πολιτικές ευθύνες του τελευταίου και αναφερόμενος στην αύξηση του δημοσίου χρέους κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80. Ανέφερε επίσης ότι «η ΕΛΣΤΑΤ έβαλε το πιο σημαντικό κομμάτι στο παζλ με πρωτεργάτες τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον τότε πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Α.Γεωργίου που ήταν ο δούρειος ίππος για να πατήσει πόδι στην Ελλάδα ο κ. Τόμσεν και η παρέα του».
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι το βιβλίο συνεισφέρει πολύτιμη γνώση, στην προσπάθεια να κατανοήσουμε τι συνέβη τελικά στη χώρα όχι μόνο στα χρόνια των μνημονίων, αλλά και νωρίτερα, «στα χρόνια της κανονικότητας και της ευμάρειας, πίσω από την οποία κρύβονταν οι πραγματικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Ρουκανάς τόνισε ότι σκοπός της έκδοσης είναι να φωτιστούν όλες οι πτυχές που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στη σημερινή της θέση. Ο κ. Σκλιάς, τέλος, ανέφερε ότι η ένταξη στην ΟΝΕ ήταν πολιτική απόφαση και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές όπως το ασφαλιστικό εγκαταλείφθηκαν, σε μεγάλο βαθμό προσδιόρισαν τις εξελίξεις.