Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Καρχιμάκης: «Ποιους συγκαλύπτεις κύριε Προβόπουλε;»

O Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης αποδεικνύει εμπράκτως τη δύναμη των social media. Επέλεξε (ίσως και αναγκαστικά ) το…Facebook για να εξαπολύσει πρωτοφανή επίθεση κατά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, κατηγορώντας τον ότι απέτρεψε τον έλεγχο χαρτοφυλακίων offshore και άλλων θυγατρικών εταιριών των τραπεζών από την BlackRock, με πρόσχημα το υψηλό κόστος.

Αφήνοντας πολλά υπονοούμενα για τη σκοπιμότητα αυτής της επιλογής, ο κ. Καρχιμάκης ζητάει την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη. Το πλήρες κείμενο που αναρτήθηκε στη σελίδα του κ. Καρχιμάκη έχει ως εξής:

«Τι ήθελε να κρύψει και να συγκαλύψει ο κεντρικός τραπεζίτης κ.Προβόπουλος; Ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης επιτέλους θα επέμβει; Απετράπη ο έλεγχος υγείας των χαρτοφυλακίων των OFFSHORE,των ανωνύμων και θυγατρικών εταιρειών των τραπεζών απο την ελεγκτική εταιρεία Βlackrock με επιλογή, απόφαση, του κεντρικού τραπεζίτη.

Γιατί κ. Προβόπουλε απέτρεψες τον έλεγχο των χαρτοφυλάκιων,των offshore,ανωνύμων και θυγατρικών εταιρειών των τραπεζών από την ελεγκτική εταιρεία black rock; Τι ήθελες να συγκαλύψεις; Ποιους; Και γιατί κ. Προβόπουλε φέρεσθαι να επικαλεσθήκατε ότι δεν δρομολογήσατε στα πλαίσια της ευθύνης σας τον έλεγχο της υγείας των χαρτοφυλακίων των offshore,των ανωνύμων και των θυγατρικών των τραπεζών από την ελεγκτική εταιρεία black rock, ισχυριζόμενος το δήθεν υψηλό κόστος αμοιβής αυτής της εταιρείας.

Τα χρήματα που θα δαπανούσατε για έναν έλεγχο ενόψει ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ήταν λιγότερα από τα εφάπαξ των 40 διευθυντικών στελεχών που φέρεται να καθοδηγήσατε να συνταξιοδοτηθούν και κάποιους επαναφέρατε ως συμβούλους σας.

Δηλαδή λιγότερα από τα 15 εκατομμύρια ευρώ περίπου που δώσατε για τα εφάπαξ. Κύριε Προβόπουλε είστε υπόλογος και φέρετε μεγάλη ευθύνη. Τι επιτέλους θέλατε να αποφύγετε από την αποτροπή του ελέγχου; Το επιχείρημά σας ότι τον έλεγχο τελικά στις offshore κλπ των τραπεζών τον έκαναν η τρόικα και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος είναι έωλο

Κύριε Προβόπουλε,

1) Η τρόικα δεν έχει δικούς της μηχανισμούς ελέγχου στην Ελλάδα. Έχει διάφορους «εθνικούς» πληροφοριοδότες- όπως εσάς καμιά φορά. Όπως λέγεται φορούν και κουκούλα…

2) Η Τράπεζα της Ελλάδος που έκανε δήθεν τον έλεγχο, τι θα αποκάλυπτε; Εσάς; Αδύνατον. Το άβατο της τράπεζας που διοικείτε δεν αυτοπαραβιάζεται και δεν αυτοκτονεί. Βάλλεται και ελέγχεται μόνο από εξωτερικούς παράγοντες και εσωτερικούς βέβαια, όταν θα αποχωρήσετε.

Ευλογήσατε λοιπόν τα γενιά σας για να μην αποκαλυφθούν οι δικές σας παραλείψεις, αντιφάσεις και συγκαλύψεις σε όφελος κάποιων και σε βάρος κάποιων άλλων.

Κύριε Πεπόνη θα επέμβετε; Εκεί είναι η ουσία. Θα παρακολουθείτε αδιάφορος, συγκαλύπτοντας και εσείς, παρέχοντας με την αδιαφορία σας ομπρέλα προστασίας στον κεντρικό τραπεζίτη; Οι ευθύνες του ανήκουν πλέον στην δικαιοδοσία σας. Η καθυστέρηση της επέμβασης σας επισωρεύει την τελική ευθύνη για την θεσμική ασυλία του κεντρικού τραπεζίτη στο πρόσωπο σας και τον θεσμό που θέλετε να υπηρετείτε ως θεματοφύλακας της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου συμφέροντος, του δημοσίου χρήματος και των ατομικών δικαιωμάτων.

Είστε υποχρεωμένος να ελέγξετε και να επιβάλετε τον έλεγχο που δεν επέτρεψε να προχωρήσει ο κεντρικός τραπεζίτης, με τα γνωστά και στρεψόδικα επιχειρήματα του».

Τα σκληρά σχόλια και οι σαφείς υπαινιγμοί για το ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη, εγείρουν τεράστιο πολιτικό και νομικό ζήτημα που δεν μπορεί να γίνει «γαργάρα» από κανέναν. Καθώς μάλιστα πετάει ευθέως το γάντι στους οικονομικούς εισαγγελείς θα έχει ενδιαφέρον η αντίδρασή τους. Για να καταλάβουμε όλοι αν τελικά μιλάμε για κάθαρση ή για….επιλεκτική «κάθαρση», βγάζοντας στη «σέντρα» τα «μικρά ψάρια» για να σωθούν τα μεγάλα.

post

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων