Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Κασουλίδης: Αν δεν λύσουμε το Κυπριακό με τον Ακιντζί, δεν θα το λύσουμε με κανέναν

«Η λύση του Κυπριακού δεν θα είναι δοτή, ούτε ένα νέο σχέδιο Ανάν», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος εξήγησε ότι όλα τα κεφάλαια θα κλείσουν σε μία μόνο διαδικασία «πάρε-δώσε», που θα διαρκέσει μερικούς μήνες.

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως «εάν δεν λύσουμε το Κυπριακό με τον Ακιντζί δεν θα το λύσουμε με κανέναν», μιλώντας σε συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα ο Φιλελεύθερος. Στην ίδια συνέντευξη τόνισε ότι σε όλα τα θέματα που έχουν συζητηθεί έχει σημειωθεί πρόοδος.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως η θεωρία «ότι εμείς( σ.σ.η ελληνοκυπριακή πλευρά) κάναμε τις υποχωρήσεις μας και τώρα πρέπει να έρθει η τουρκοκυπριακή πλευρά και να μας δώσει στο πιάτο τις δικές της υποχωρήσεις, είναι μια θέση που δεν θα οδηγήσει πουθενά».

Ο ίδιος σημείωσε πως «υπερβάσεις θα πρέπει να γίνουν και από τις δυο πλευρές» και αναφέρει δυο περιπτώσεις που η τουρκική πλευρά διαφοροποίησε τη θέσης της. Έχει, είπε, γίνει δεκτή η θέση ότι η Κύπρος θα λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αναγνωρίστηκε ότι είναι σεβαστό το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία».

Για το ζήτημα των βασικών ελευθεριών ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις συζητείται «επίμονα και συνέχεια πως θα κατοχυρωθούν, ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα και στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων», ενώ τόνισε ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού, που θα προνοεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. «Ή πάμε να το λύσουμε ή δεν πάμε», είπε απορρίπτοντας τις εγγυήσεις και επαναλαμβάνοντας πως δεν τίθεται θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img