Ιωάννινα, Καστοριά και Ζαγοροχώρια “ έσπασαν” το μοντέλο «ήλιος-θάλασσα» και αφήνουν πίσω τους ένα καλοκαίρι με υψηλές πληρότητες, αφού κατάφεραν να προσελκύσουν τουρίστες και τη θερινή περίοδο. Ως προορισμοί δεν είναι κατεξοχήν καλοκαιρινοί, εφέτος όμως, είδαν τους επισκέπτες να αυξάνονται και να γεμίζουν τα καταλύματα.
Ωστόσο αν και το καλοκαίρι κλείνει με χαμόγελα, ο προβληματισμός που υπάρχει στους ξενοδόχους με επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας για τον επερχόμενο χειμώνα είναι έντονος.
Η Καστοριά μπήκε εφέτος ακόμη πιο δυναμικά στη διεκδίκηση τουριστών το καλοκαίρι με ένα ευρηματικό σποτάκι που παρακινούσε τον κόσμο να την επισκεφθεί. Αυτό βγήκε στον “ αέρα” στα μέσα της σεζόν αλλά όπως αναφέρει ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Καστοριάς, Ηλίας Αναστασίου, στόχευε στην ελληνική αγορά κυρίως και εκ του αποτελέσματος φάνηκε να αποδίδει.
«Λόγω της οικονομικής κρίσης, τα τελευταία δέκα χρόνια στραφήκαμε στην αγορά του εξωτερικού. Εφέτος, υπήρχε η αγωνία για το κενό που θα προέκυπτε από την ρωσική και ουκρανική αγορά. Μην ξεχνάτε ότι εμείς εδώ έχουμε και το προϊόν της γούνας που κάνει ακόμη πιο ελκυστικό τον προορισμό για τους συγκεκριμένους τουρίστες, οι οποίοι άγγιζαν το 2019 σε ποσοστό περίπου το 25% του εισερχόμενου τουρισμού», επισημαίνει ο κ. Αναστασίου. Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημειώνει το κενό αυτό καλύφθηκε από το Ισραήλ, την Πολωνία, την Ελβετία και τη Ρουμανία και το καλοκαίρι φαίνεται πως κλείνει με νούμερα που συνήθως έβλεπαν μόνο τη χειμερινή περίοδο.
«Μετά το σποτάκι, που εκτιμώ ότι έδωσε μεγάλη ώθηση στην κίνηση, ο Αύγουστος κινήθηκε με πληρότητες που τα Σαββατοκύριακα άγγιζαν το 100% και είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία και για τον Σεπτέμβρη», υπογραμμίζει ο κ. Αναστασίου. Μάλιστα, όπως αναφέρει η τουριστική κίνηση για τον Ιούνιο φέτος ξεπέρασε κατά 11% το 2019 και ο Ιούλιος κατά 21,2% τα νούμερα του 2019.
«Στην Καστοριά έχουμε 25 ξενοδοχεία που ανήκουν στον σύνδεσμο, τα περισσότερα είναι μεγάλα ξενοδοχεία και αυτό που μας απασχολεί πλέον είναι ο χειμώνας και πώς θα αντεπεξέλθουμε στο υψηλό ενεργειακό κόστος. Από Οκτώβριο άλλωστε, βασιζόμαστε κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και ελπίζουμε πως τα voucher θα βοηθήσουν», επισημαίνει ο κ. Αναστασίου.
Παρά το γεγονός ότι τα Ιωάννινα κατέγραφαν μέχρι τώρα ως καλές τουριστικές περιόδους την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, το φετινό καλοκαίρι αποδείχθηκε εξίσου “ δυνατό” με τα προηγούμενα, είπε αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2019 και του 2021, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σπύρος Σουρελής.
«Στα Ιωάννινα τα ξενοδοχειακά καταλύματα αγγίζουν τα 70 και έχουμε πολύ διερχόμενο τουρισμό αλλά και επισκέπτες από τα Βαλκάνια και το Ισραήλ. Μεσοσταθμικά οι πληρότητες άγγιξαν το 70% όχι μόνο στην πόλη των Ιωαννίνων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που αφορά στον ορεινό όγκο», σημειώνει. «Πηγαίνουμε καλά και ευχόμαστε αυτό να είναι κάτι που θα διατηρηθεί και στο μέλλον», προσθέτει.
Στα Ζαγοροχώρια, που διαθέτουν περίπου 100 καταλύματα οι πληρότητες από μέσα Ιουλίου και μετά ήταν εξαιρετικά υψηλές, σύμφωνα με την Έλσα Έξαρχου σύμβουλο τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου και ξενοδόχο. «Το Ζαγόρι πήγε και φέτος το καλοκαίρι εξαιρετικά καλά, με σημαντική αγορά το Ισραήλ και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται να συνεχίζουμε δυναμικά μέχρι και τον Νοέμβριο», προσθέτει.
Εκείνο που προβληματίζει τους ξενοδόχους, σύμφωνα με τον κ. Σουρελή είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους και των προϊόντων, οι οποίες δεν μετακυλίστηκαν στους καταναλωτές πράγμα που, όπως λέει, θα φανεί στα έσοδα.
Ανησυχία για τις επιχειρήσεις των χειμερινών προορισμών
«Είναι γεγονός πως εφέτος το καλοκαίρι η τουριστική κίνηση ήταν αυξημένη και οι πληρότητες υψηλές σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στους λιγότερους δημοφιλείς προορισμούς. Ωστόσο επιμένω να επισημαίνω πως μιλάμε ακόμη για μια μεταβατική χρονιά καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και κυρίως το ενεργειακό κόστος αλλά και η έλλειψη προσωπικού ταλανίζουν μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος. «Η έντονη εποχικότητα σε όλο το μοντέλο τουρισμού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου στη χώρα», προσθέτει.
Ιδιαίτερα για τα 1226 ξενοδοχεία του ορεινού όγκου υπάρχει έντονη ανησυχία, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και για αυτό ως κλάδος ζητούν μεταξύ άλλων την επιδότηση εργασίας, την επιδότηση θέρμανσης και την ένταξή τους άμεσα στο πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες των χειμερινών προορισμών.