Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ο πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, Ραούλ Κάστρο, έστειλε μήνυμα προς τον Μπάρακ Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν την πολιτική παράδοση και το πολιτικό σύστημα της Κούβας, στη διαδικασία ομαλοποίησης των διπλωματικών τους σχέσεων. «Όπως εμείς ποτέ δεν απαιτήσαμε από τις ΗΠΑ να αλλάξουν το πολιτικό τους σύστημα, έτσι κι εμείς θα απαιτήσουμε να σεβαστούν το δικό μας» ήταν η δήλωση του ηγέτη της Κούβας. Τις εν λόγω δηλώσεις πιθανά προκάλεσε σχόλιο του Ομπάμα που απευθυνόταν στις αντιδράσεις που δέχεται για αυτή την πρωτοβουλία, πως αντιλαμβάνεται τις απόψεις των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων για το «καταπιεστικό καθεστώς» που κυβερνά την Κούβα.
Παράλληλα όσον αφορά το καθολικό οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο που επικρατεί από το 1962, ο Κάστρο σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά από ένα «μεγάλο και δύσκολο αγώνα» ξεκαθαρίζοντας ότι η άρση του θα αργήσει να έρθει. Αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει και ο Ομπάμα λίγο νωρίτερα, τονίζοντας ότι η άρση του εμπάργκο είναι κάτι με το οποίο το κογκρέσο δεν μπορεί να ασχοληθεί άμεσα, συνεπώς θα αργήσει να συμβεί.
Προκαλεί επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο κουβανός ηγέτης σημείωσε πως μέρος των αιτιών για την καθυστέρηση της διαδικασίας άρσης του εμπάργκο είναι ότι οι Κουβανοί που ζουν εξόριστοι στις ΗΠΑ, επιχειρούν να σαμποτάρουν τη διαδικασία για συμφιλίωση των δύο χωρών.
Πάντως είναι δεδομένο ότι η όποια διαδικασία άρσης του εμπάργκο προφανώς δεν κολλάει στο γεγονός ότι «το κογκρέσο θα ασχοληθεί μαζί του αργότερα» αλλά κυρίως στην τεράστια εσωτερική πολιτική σύγκρουση που έχει προκαλέσει η κίνηση του πρόεδρου των ΗΠΑ. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η παραπάνω αναφορά του Κάστρο σε λόμπυ Κουβανών που ζουν στις ΗΠΑ και είναι φυσικά ταγμένοι εχθροί της κυβέρνησης της πατρίδας τους.
Πάντως ο ίδιος παρά τις δεικτικές δηλώσεις χαιρέτησε την απόφαση Ομπάμα για προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας κάνοντας λόγο για ένα «εμπόδιο» στις σχέσεις τους που υπερπηδήθηκε. Ο ίδιος υποσχέθηκε να μην εξαιρέσει κανένα θέμα από τον διάλογο με την Ουάσινγκτον τονίζοντας «Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για έναν διάλογο με όρους σεβασμού και αμοιβαιότητας για τις διαφορές μας».