Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Καταργούνται τα πρόστιμα για τις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις

Την ουσιαστική κατάργηση των φορολογικών προστίμων ύψους 100 έως 250 ευρώ που επιβάλλονται σε φορολογούμενους οι οποίοι υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για να δηλώσουν αναδρομικά εισοδήματα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάγκη για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης του φόρου εισοδήματος δεν δημιουργείται με υπαιτιότητα του φορολογούμενου αλλά λόγω αναγκαστικής είσπραξης αναδρομικού εισοδήματος.

Με τη ρύθμιση που εξετάζει θα δίνεται το δικαίωμα στους φορολογούμενους να δηλώνουν το αναδρομικό εισόδημα κατά το έτος είσπραξής του και όχι σε δεδουλευμένη βάση.

Η ρύθμιση αυτή πρόκειται να απαλλάξει από την επιβολή προστίμου τουλάχιστον τέσσερις κατηγορίες φορολογούμενων. Συγκεκριμένα, πρόκειται να απαλλάξει:

  • τους συνταξιούχους οι οποίοι στο πλαίσιο διανομής του υπερπλεονάσματος έλαβαν αναδρομικά ποσά για τις λανθασμένα αυξημένες κρατήσεις που τους είχαν γίνει για εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, οι εισφορές υπολογίζονταν και παρακρατούνταν με βάση το ύψος των συντάξεων πριν γίνουν οι μνημονιακές περικοπές. Μετά από προσφυγές συνταξιούχων οι οποίοι δικαιώθηκαν τα ποσά επεστράφησαν αλλά πλέον θα πρέπει να δηλωθούν ως αναδρομικό εισόδημα με τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις. Το ποσό που επεστράφη στους συνταξιούχους ανέρχεται σε 315 εκατ. ευρώ
  • αγρότες οι οποίοι λαμβάνουν τις επιδοτήσεις για τις καλλιέργειες τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι περισσότερες κατηγορίες επιδοτήσεων αποτελούν εισόδημα και η είσπραξή τους σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση προκειμένου να γίνει επανεκκαθάρισή της
  • συνταξιούχοι οι οποίοι κατά τα πρώτα έτη της συνταξιοδότησής τους λαμβάνουν αναδρομικά λόγω της καθυστέρησης απονομής της σύνταξης.
  • ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα έχουν επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών λόγω της μείωσης του δηλωθέντος καθαρού εισοδήματός τους το 2016.

Οι ασφαλιστικές εισφορές κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου υπολογίστηκαν με βάση τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει οι φορολογούμενοι στη φορολογική δήλωση του 2016 (εισοδήματα 2015). Ωστόσο, θα γίνει επανεκκαθάριση των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2016 το οποίο όμως ήταν κατά μέσο όρο μειωμένο κατά 20% σε σχέση με το 2015

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων