Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ τις επιθέσεις Κούρδων ανταρτών. Αντίδωρο στους Τούρκους

Γράφει από την Κωνσταντινούπολη ο Δημήτρης Κατσαρός

Παρέμβαση των ΗΠΑ στο ζήτημα που προκύπτει μεταξύ Τουρκικής κυβέρνησης και κούρδων ανταρτών, καταγράφηκε με τις δηλώσεις αξιωματούχου του Λευκού Οίκου ο οποίος χαιρετίζει την στροφή της Άγκυρας σε εντονότερη αντιμετώπιση της απειλής του ISIS, από τη μία πλευρά, ενώ χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν).
Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι στα πλαίσια επίσκεψης στην Κένυα, του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στην οποία ουσιαστικά έκανε αντίδωρο στην τουρκική κυβέρνηση η οποία επιτέλους κύρηξε πόλεμο ενάντια στον ISIS, κάτι που ως τώρα απέφευγε να κάνει προς ίδιον συμφέρον εξοργίζοντας έτσι τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα με τις δηλώσεις του αξιωματούχου, ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης έγραψε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις πρόσφατες επιθέσεις από κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ στην Τουρκία. Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την οργή των Κούρδων οι οποίοι αφέθηκαν μόνοι να υπερασπιστούν τα τουρκικά σύνορα από τον ISIS, ενώ η τουρκική κυβέρνηση δυσχέρανε το έργο τους, χτυπώντας τώρα το PKK, με συνέπεια την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαδικασιών στο κουρδικό. Οι ΗΠΑ συντονισμένα υποστηρίζουν τον Ερντογάν σε αυτή την ατζέντα με αντάλλαγμα την έστω καθυστερημένη συμβολή της Τουρκίας στη μάχη εναντίον του ISIS.

Προλαβαίνοντας τις εύλογες αντιδράσεις ωστόσο στη βάση του παραπάνω σχολίου, ο Μπρετ Μακ Γκαρκ, αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα στον συνασπισμό κατά του ΙΚ, έγραψε στο twitter: «Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών εναντίον του ΡΚΚ και της πρόσφατης συμφωνίας για την ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας εναντίον του ΙΚ».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων