Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Κατάλαβαν επιτέλους το λάθος με τον ΦΠΑ στην εστίαση

Χρειάστηκε να «χαθούν» 30.000 θέσεις εργασίας, 4.000 καταστήματα και σχεδόν το 40% του τζίρου, για να αντιληφθεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης πως ήταν λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.

Όχι μόνο στα ταμεία του κράτους δεν εισέρρευσαν τα αναμενόμενα έσοδα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ενισχύθηκε η φοροδιαφυγή, όπως παραδέχθηκε ανοιχτά πια ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πήρε κάτι μήνες να αναγνωριστεί-κι αφού στο μεταξύ η αγορά άρχισε κυριολεκτικά να ξηλώνεται-αυτό που από την αρχή έλεγαν οι φορείς του κλάδου και συζητούσαν μέχρι και στο πιο μικρό καφενείο του πιο απομακρυσμένου χωριού στην Ελλάδα, πως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση θα είχε ολέθριες επιπτώσεις.

Και να ήταν μόνον στην εστίαση. Οι άνθρωποι της αγοράς χρεώνουν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ τον περιορισμό στην κατανάλωση τροφίμων και καταναλωτικών ειδών, αφού σε μια περίοδο παντελούς έλλειψης ρευστότητας του μέσου καταναλωτή, οδήγησε σε ακριβότερες τιμές.

Βεβαίως, ότι είναι αυτονόητο και λογικό για την αγορά, αποδεικνύεται πια στην πράξη ότι δεν είναι για τα φωτεινά μυαλά όσων προχωρούν στο σχεδιασμό αυτών των εκπληκτικών κινήσεων.

Κι αφού τα πλάνα αποτυγχάνουν το ένα μετά το άλλο (η περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης και αν δεν είναι αποκαλυπτική επίσης), μένει να φανεί κατά πόσο το οικονομικό επιτελείο θα κινηθεί γρήγορα και θα προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Πριν μετρηθούν νέες απώλειες θέσεων εργασίας και λουκέτα…

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Γ. Κασιμάτης σε δήλωσή του προέβλεψε πως δεν είναι μακριά η ημέρα εκείνη που η κυβέρνηση θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων στη μείωση τόσο του ΦΠΑ στην εστίαση όσο και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

Μακάρι, να δούμε μια πρόβλεψη να πέφτει μέσα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων