Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Κατάληψη ΕΚΠΑ: Επιτέλους κάντε κάτι

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής*

Ο Αριστοτέλης έλεγε «Παν μέτρον άριστον» εννοώντας ότι δεν θα πρέπει να γίνονται ακρότητες στο ιδιωτικό και δημόσιο βίο, αλλά και ότι γενικά θα πρέπει να τηρείται κάποιο μέτρο σε όλα τα ζητήματα. Η σύντομη ιστορική αναδρομή οφείλεται στην 15νθήμερη κατάληψη της Πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα στην μεριά της Κυβέρνησης, η οποία με στόχο την αποφυγή των ακραίων μέτρων από πλευράς της αστυνομίας έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης στο θέμα των καταλήψεων από τους αντιεξουσιαστές.

Για πρώτη φορά η Διοίκηση του Πανεπιστημίου κάνει έκκληση στην Κυβέρνηση να λάβει επιτέλους μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Πιο αναλυτικά σε μία αναλυτική ανακοίνωση την οποία εξέδωσε την Δευτέρα του Πάσχα αναφέρει ότι[1]: «Σήμερα, 15η ημέρα κατάληψης του Κεντρικού Κτηρίου, δεν έχει έρθει η Ανάσταση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βασικότατες λειτουργίες που το νομιμοποιούν ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο πλαίσιο του πολιτισμένου κόσμου παραμένουν νεκρωμένες. Υπενθυμίζονται οι κυριότερες: πλήρης αποκοπή της σύνδεσης της κεντρικής διοίκησης με τα Τμήματα και τις Κοσμητείες των Σχολών, παρακώλυση της λειτουργίας του κεντρικού πρωτοκόλλου και της νομικής υπηρεσίας, παρακώλυση της διευθέτησης θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη και την ασφάλεια των κτηρίων του Πανεπιστημίου, υπολειτουργία του όλου δικτύου των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, δυσχέρεια στην επίλυση θεμάτων φοιτητικής μέριμνας, όπως και στη διενέργεια ορκωμοσιών των φοιτητών μας. Από μακρού προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Κεντρικό Κτήριο αναβάλλονται, ενώ σταδιακά αποκόπτεται η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πρόσφατο λυπηρό παράδειγμα της τελευταίας αυτής δυσλειτουργίας ήταν η αδυναμία των υπηρεσιών μας να ανταποκριθούν άμεσα στην προταθείσα από ρωσικής πλευράς σύναψη πρωτόκολλου συνεργασίας με το Moscow State Institute for International Relations, Ίδρυμα το οποίο σε αντιδιαστολή με το ΕΚΠΑ, λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά. Το Πανεπιστήμιό μας βαθμιαία αλλά σταθερά καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση.

Παράλληλα, με αγωνία διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων. Η αλλοτρίωση χώρων σεβαστού παιδευτικού προορισμού και των χρήσεών τους προσλαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Είναι αυτονόητο ότι, ως Πρυτανικές αρχές, αγωνιζόμαστε για ένα ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα λειτουργεί απρόσκοπτα, και το οποίο θα προσφέρει υψηλού επιπέδου προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στους φοιτητές του, που μοχθούν για τις σπουδές τους, και μαζί με αυτούς χιλιάδες συμπαριστάμενες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Η σύνεση δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε απόψεις που θέλουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές να αναλαμβάνουν ρόλους περιφρούρησης των πανεπιστημιακών κτηρίων έναντι καταλήψεων και παρεμβάσεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν επιτρέπεται να αποποιηθεί τον αντίστοιχο ουσιώδη ρόλο της.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θεωρούσε ότι ο πραγματικός «Εθνικός Οίκος» της Ελλάδας ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και όχι οποιαδήποτε έδρα ανώτατης πολιτικής διοίκησης της χώρας. Σε αυτή λοιπόν την βαρύνουσα συγκυρία και στο πνεύμα των πιο γνήσιων πατριωτικών παραδόσεων των Ελλήνων απευθύνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους πολιτικούς αρχηγούς, να δώσουν δείγμα υψηλής αντίληψης των καθηκόντων τους οδηγώντας σε λύση την ομηρία του ελληνικού κοινού μας «Εθνικού Σπιτιού», της έδρας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα προσφέρουν έτσι επείγουσα, ανεκτίμητη όσο και αυτονόητη εθνική υπηρεσία με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο.»

Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται όπως προαναφέρθηκε εδώ και 15 ημέρες με αίτημα την κατάργηση των νόμων για τις φυλακές Γ τύπου και την έμμεση απελευθέρωση κάποιων τρομοκρατών για λόγους υγείας. Το αίτημα αυτό για αρχή δεν έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο.

Η αντίδραση της σημερινής Κυβέρνησης έρχεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος καλεί τον Πρωθυπουργό να λάβει μέτρα αν και ο ίδιος είναι αρμόδιος για το ζήτημα και σίγουρα αυτό είναι ένα περίεργο φαινόμενο, καθώς φαίνεται πως η ίδια η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε μία τόσο σοβαρή περίπτωση.

Αν πάρουμε ως «μπούσουλα» το νόμο για αυτές τις περιπτώσεις, εκείνος λέει πως μετά από εισαγγελική παρέμβαση μπορεί η Αστυνομία να παρέμβει προκειμένου να λυθεί το ζήτημα κάτι που έχει γίνει απλά δεν έχει δοθεί η εντολή από τον αρμόδιο Υπουργό καθώς σύμφωνα με άρθρο του δεν υπάρχει μία κεντρική κυβερνητική γραμμή για τέτοια ζητήματα.

Οι αντιδράσεις

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι: «Σύνοδος των Πρυτάνεων διεκδικεί τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προστασία της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου. Η Πολιτεία την οφείλει στους φοιτητές και σε όλους τους πολίτες της χώρας.»

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρει σε δήλωση του ότι: «Κάθε λεπτό που περνά, κυριαρχεί η ανομία. Για την οποία είναι απόλυτα υπεύθυνη η κυβέρνηση και η προκλητική πολιτική της.»

Η απάντηση των αντιεξουσιαστών

Οι αντιεξουσιαστές φέρεται να έχουν δηλώσει και με κείμενο τους, αλλά και σε βίντεο τα ακόλουθα: «σε αντίθεση με την κυρίαρχη προπαγάνδα που προωθούν τα αστικά ΜΜΕ και ο Πρύτανης, Θάνος Δημόπουλος, η κατάληψη είναι περιφρουρημένη με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και με διαρκή παρουσία του φύλακα της Πρυτανείας. Αυτό το βίντεο αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των περιφρουρημένων χαρακτηριστικών της κατάληψης και οποιαδήποτε επιδιωκόμενη προβοκάτσια από τις πρυτανικές και αστυνομικές αρχές, θα πέσει στο κενό.»

Το βίντεο που ακολουθεί το έχουν βγάλει προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει φθορά στην Πρυτανεία.

Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό Ίδρυμα λειτουργεί εδώ και 178 χρόνια με χρονολογία ιδρύσεως τις 14 Απριλίου του 1837 και είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μην μπορεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση να προστατέψει το Πανεπιστήμιο από διάφορα άτομα που το καταστρέφουν ή που το χρησιμοποιούν για να επιτύχουν διάφορα αιτήματα τους εντελώς άσχετα με το Πανεπιστήμιο.

Οπότε είναι επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός να σταματήσει να έχει ουδέτερη στάση και να λάβει δράση για αυτό το ζήτημα και δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να θέλει οι φοιτητές και οι ακαδημαϊκές αρχές να λύσουν ένα τέτοιο ζήτημα, το οποίο είναι καθαρά αρμοδιότητα της Αστυνομίας.

* Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Πολιτικής Επιστήμης


[1] Ανακοίνωση Καποδιστριακού

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων