Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Τέσσερα αραβικά κράτη που μποϊκοτάρουν το Κατάρ για τη φερόμενη υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες έχουν στείλει στη Ντόχα κατάλογο με 13 αιτήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η παύση λειτουργίας της τηλεόρασης του Al Jazeera και η μείωση των δεσμών με τον περιφερειακό αντίπαλό τους Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχο μιας εκ των τεσσάρων χωρών.
Οι απαιτήσεις που αποσκοπούν στον τερματισμό της χειρότερης αραβικής κρίσης του Κόλπου εδώ και χρόνια, φαίνεται να αποσκοπεί στην ανάσχεση μιας δεκαετούς εξωτερικής πολιτικής, στην οποία το Κατάρ έχει πετύχει πολλά περισσότερα από το πολιτικό του εκτόπισμα, υιοθετώντας συχνά τον ρόλο του διαμεσολαβητή για χάριν της ειρήνης σε συγκρούσεις στις μουσουλμανικές χώρες.
Η ανεξάρτητη προσέγγιση της Ντόχα, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής προσέγγισής της ως προς το Ιράν και της υποστήριξης των ισλαμιστικών ομάδων, ιδίως της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχει υπάρξει αφορμή για αντιδράσεις από ορισμένους γείτονές της, οι οποίοι βλέπουν τον πολιτικό ισλαμισμό ως απειλή για τη δυναστική τους κυριαρχία.
Ο κατάλογος που καταρτίστηκε από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, προβλέπει επίσης τη διακοπή λειτουργίας της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες δηλώσεις.
Το Κατάρ πρέπει επίσης να ανακοινώσει ότι αποκόπτει τους δεσμούς του με τις τρομοκρατικές, ιδεολογικές και θρησκευτικές οργανώσεις, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα, η Χεζμπολάχ και ο Τζαμπατ Φατέχ αλ Σαμ, το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Παράλληλα, θα πρέπει να παραδώσει όλους τους τρομοκράτες που βρίσκουν καταφύγιο στην επικράτειά του.
Να αναφερθεί πως οι τέσσερις αραβικές χώρες κατηγορούν το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, υποκινεί την περιφερειακή αστάθεια και φλερτάρει με την επαναστατική θεοκρατία του Ιράν. Το Κατάρ έχει αρνηθεί όλες αυτές τις κατηγορίες.
Αξιωματούχοι του Κατάρ δεν έχουν απαντήσει επίσημα παρά τα αιτήματα για σχολιασμό. Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Σέιχ Μωχάμεντ Μπιν Αμπντουραχμάν αλ-Θάνι δήλωσε ότι το Κατάρ δεν θα διαπραγματευτεί με τα τέσσερα κράτη έως ότου αρθούν τα μέτρα τους κατά της Ντόχα.
Οι 4 χώρες δίνουν στη Ντόχα διορία 10 ημερών για να συμμορφωθεί, διαφορετικά ο κατάλογος αιτημάτων καθίσταται άκυρος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η προσφορά για τερματισμό της διένεξης σε αντάλλαγμα με τα 13 βήματα δεν θα βρίσκεται πλέον στο τραπέζι.
Τα αιτήματα που διαβιβάστηκαν στο Κατάρ από το διαμεσολαβητή Κουβέιτ απαιτούν επίσης η Ντόχα να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εγχώριες και τις εξωτερικές υποθέσεις των τεσσάρων χωρών αλλά και να σταματήσει την πρακτική να παραχωρεί την υπηκοότητά του Κατάρ στους πολίτες των τεσσάρων χωρών, όπως φανερώθηκε από τις δηλώσεις του ίδιου του αξιωματούχου που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
Το Κατάρ οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις σε αυτές τις χώρες για τυχόν ζημίες ή κόστη που προκλήθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω των πολιτικών του, πρόσθεσε. Παράλληλα, οποιαδήποτε προκύπτουσα συμφωνία για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις θα παρακολουθείται, με μηνιαίες αναφορές κατά το πρώτο έτος, στη συνέχεια κάθε τρεις μήνες για τον επόμενο χρόνο, και στη συνέχεια ετησίως για 10 χρόνια, αναφέρθηκε ακόμη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, υιοθέτησε μια σκληρή στάση απέναντι στο Κατάρ, κατηγορώντας το ότι αποτελεί «υψηλού επιπέδου» χορηγό τρομοκρατίας, αν και συνέδραμε επίσης τα μέρη της σύγκρουσης να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Η Τουρκία υποστήριξε το Κατάρ κατά τη διάρκεια της κρίσης των τριών εβδομάδων. Έστειλε το πρώτο πλοίο που έφερε επισιτιστική βοήθεια στο Κατάρ και απέστειλε μια μικρή ομάδα στρατιωτών και τεθωρακισμένων οχημάτων εκεί την Πέμπτη, ενώ ο Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας για την αποφόρτιση της έντασης στην περιοχή.
Πηγές: Reuters, FP