Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Καταλονία: Η Ισπανία τείνει προς την επιβολή ενδεχόμενου lockdown τα Σαββατοκύριακα

Το ενδεχόμενο lockdown τα Σαββατοκύριακα σκέφτεται να επιβάλλει η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας στη βορειοανατολική Ισπανία, προκειμένου να αναχαιτίσει την πανδημία του κορωνοϊού. Το μέτρο είναι πιο αυστηρό από την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ από χθες, Κυριακή, στη χώρα.

Εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης παραδέχθηκε στην δημόσια ραδιοφωνία της Καταλονίας ότι το σενάριο βρίσκεται στο τραπέζι καθόσον «οι περισσότερες κοινωνικές διαδράσεις καταγράφονται στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου».

Η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης

Οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τελευταία στην περιφέρεια, όπως και στην υπόλοιπη Ισπανία, η οποία έγινε την περασμένη εβδομάδα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο περιστατικών Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό, η ισπανική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε την Κυριακή κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης και επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα εκτός από τα Κανάρια Νησιά όπου η υγειονομική κατάσταση είναι καλύτερη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση απορρίπτει ένα καθολικό Lockdown, κάτι που έγινε εκ νέου σε Ισραήλ, Ιρλανδία και Ουαλία.

«Πρέπει να αποφύγουμε τον πλήρη περιορισμό όπως εκείνον του Μαρτίου, εκτός αν αυτό καταστεί απολύτως απαραίτητο και είναι η μοναδική επιλογή. Πρέπει άρα να εξετάσουμε άλλα σενάρια και ένα από αυτά θα ήταν αυτό», να περιοριστεί ο πληθυσμός μόνο το Σαββατοκύριακο, εξήγησε ο εκπρόσωπος της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης.

Στην Ισπανία, οι αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας ανήκουν στις κυβερνήσεις των 17 περιφερειών, αν και η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να εγκρίνει γενικά μέτρα όπως η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε την Κυριακή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων