Μεγάλη Παρασκευή σήμερα 14 Απριλίο, η ημέρα του μεγαλύτερου πένθους της χριστιανοσύνης με τον θάνατο του Ιησού στο σταυρό από τα μαρτύρια, την ταφή του Θεανθρώπου και το μοιρολόϊ της Παναγίας. Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα, οι Εκκλησίες σε όλη τη χώρα γεμίζουν από κόσμο για την αποκαθήλωση και τον επιτάφιο θρήνο. Η ΕΡΤ βρέθηκε με τους απεσταλμένους της σε Κέρκυρα, Κοζάνη και Κοπάνη Ιωαννίνων και παρουσιάζει τον τρόπο που οι πιστοί συμμετέχουν στην κορύφωση του Θείου Δράματος. Mε ιδιαίτερη κατάνυξη οι πιστοί στην Κοζάνη ανέβηκαν στον λοφίσκο Γολγοθά για την αποκαθήλωση του σώματος του Ιησού από τον Σταυρό ενώ στο νησί των Φαιάκων και την Παλαιοκαστρίτσα ακολούθησαν, συνοδεία της φιλαρμονικής, την πρώτη περιφορά του Επιταφίου.
Η πρώτη περιφορά Επιταφίου στην Κέρκυρα
Από την Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας η Μαρίνα Μοσχάτ μετέφερε εικόνες από τον κόσμο που συμμετείχε στην πρώτη λιτανεία του Επιταφίου στην Κέρκυρα που έγινε στις 12:00. Η πομπή από την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Αλύπας κατά την διάρκεια της οποίας οι πιστοί σε ένδειξη πένθους κρατούσαν μεγάλα κεριά τις «τόρτσες» καθώς και τα λάβαρα και τα φλάμπουρα γνωστά ως «σκόλες».
Συνολικά μέσα στην πόλη της Κέρκυρας θα γίνει περιφορά 37 επιταφίων φέτος, ένας κάθε μισή ώρα, ενώ επιτάφιοι θα πραγματοποιηθούν και σε όλα τα χωριά του νησιού.
Κάθε εκκλησία σε κάθε σημείο του νησιού βγάζει τον Επιτάφιό της με τις χορωδίες να ακολουθούν. Η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, γίνεται μέσα στον Ιερό Ναό, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, καθώς το Μ. Σάββατο νωρίς το πρωί, ο επιτάφιος θα συνοδέψει τη Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα. Η οποία έχει καθιερωθεί ως φόρος τιμής στο θαύμα του Αγίου το 1553, όπου σε περίοδο μεγάλης πείνας, πλοία με σιτάρι προσέγγισαν το νησί τη στιγμή της περιφοράς του Επιταφίου του Αγίου.
Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στο Δρυόβουνου Κοζάνης
Σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε και φέτος Μεγάλη Παρασκευή στην τοποθεσία «Γολγοθάς» του Δρυόβουνου Κοζάνης, η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου την οποία παρακολούθησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάκης Νασιάδης.
Πρόκειται για μία από τις πιο κατανυκτικές τελετές αποκαθήλωσης της χώρας, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες κάτοικοι, ιερείς, επισκέπτες και κυρίως νέοι, που ακολουθούν με ευλάβεια την πομπή από την εκκλησία προς το ύψωμα του Γολγοθά.
Η πομπή προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιου ξεκίνησε προς τον λόφο του Γολγοθά, λίγο μετά τις 10 το πρωί από την εκκλησία του Αγίου Μηνά Δρυόβουνου, αμέσως μετά την ανάγνωση των Μεγάλων Ωρών. Στην αρχή της πομπής, βρέθηκαν οι μυροφόρες, ακολουθούμενες από την μπάντα του Δήμου Βοίου και αμέσως μετά από τους εκατοντάδες πιστούς.
Τα εμβατήρια ηχούσαν πένθιμα και η πομπή κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Ναό Αγ. Λογγίνου. Ο Άγιος Λογγίνος ο Εκατόνταρχος, ήταν ο επικεφαλής Ρωμαίος που μαζί με τους στρατιώτες του είχαν αναλάβει την επιτήρηση της σταύρωσης του Χριστού και αργότερα την φύλαξη του τάφου. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση παρευρέθηκε τόσο στη Σταύρωση όσο και στην Ανάσταση, ήταν μάρτυρας των όσων συνέβησαν και μαρτύρησε επειδή αρνήθηκε να τα διαψεύσει. Ήταν ο πρώτος Ρωμαίος στρατιώτης που πίστεψε στον Χριστό μετά τον θάνατό του και ο πρώτος στρατιωτικός Άγιος.
Το μοιρολόι της Παναγιάς στο Κοπάνη Ιωαννίνων
Μικροί και μεγάλοι, χωρισμένοι σε τρία γκρουπ επισκέφθηκαν όλα τα σπίτια του χωριού Κοπάνη Ιωαννίνων, στο Δήμο Δωδώνης, τραγουδώντας το μοιρολόι της Παναγιάς. Το ξεχωριστό αυτό έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής αναβίωσε και φέτος με την παρουσία ντόπιων αλλά και ξένων επισκεπτών στο ορεινό χωριό.
Και οι τρεις ομάδες, αφού έψαλλαν το μοιρολόι σε όλα τα σπίτια της Κοπάνης, συγκεντρώθηκαν στις 12.00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του χωριού και έψαλλαν για τελευταία φορά όλοι μαζί τα κάλαντα έξω απο την εκκλησία, παρουσία πλήθους πιστών μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ενώ μοίρασαν στον κόσμο τα σταυροκάρβελα.