Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Η ουκρανική κρίση περνάει σε μία νέα φάση με τη συμφωνία για ολική κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον Ουκρανικό Στρατό και τους αυτονομιστές στην επαρχία Λουχάνσκ. Η νέα εκεχειρία φέρνει κάποιες ελπίδες στους δοκιμαζόμενους κατοίκους αφού σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου κηρύσσεται παύση του πυρός σε όλο το μήκος του μετώπου ανάμεσα στις Ουκρανικές δυνάμεις και τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ».

Η συμφωνία επετεύχθει προς το παρόν τουλάχιστον «επί της αρχής». Ωστόσο φαίνεται πως αποτελεί μια πιο σοβαρή προσπάθεια πραγματικής εκεχειρίας αφού από τις 5 Σεπτεμβρίου που έκλεισε η πρώτη συμφωνία για εκεχειρία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 950 ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα, ο απολογισμός του ΟΑΣΕ, μιλά για τουλάχιστον 4.317 νεκρούς στην ανατολική Ουκρανία,  από την έναρξη των εχθροπραξιών στα Μέσα Απριλίου μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου. Οι ουκρανικές αρχές επιβεβαιώνουν πως 466.829 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους λόγω της Ουκρανικής κρίσης.

Οι προσπάθειες για εκεχειρία κατέληγαν σε εύθραυστες συμφωνίες οι οποίες μετά παραβιάζονταν και από τις δύο μεριές. Παράλληλα γίνονται συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Δυτικών δυνάμεων οι οποίες παρά τις συγκρούσεις φαίνεται πως θα πρέπει να έπαιξαν ρόλο στις ειρηνευτικές διαδικασίες και τη σημερινή κατάληξη. Σημαντικό ρόλο παίζει άλλωστε ακόμη το φυσικό αέριο της Ρωσίας και η εξάρτηση από αυτό της Ουκρανίας, αλλά και μέσω αυτής της Γερμανίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Για αυτούς τους λόγους μπορούν να προσβλέπουν σε μια ουσιαστική αποκλιμάκωση της ένταση στην περιοχή η οποία ωστόσο θα εξαρτηθεί και από τις κινήσεις των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται επί τόπου.

 

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων