Καταψηφίστηκε η πρόταση της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για αύξηση των δημοτικών τελών για το 2024, στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Η ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με 21 ψήφους κατά, και 7 υπέρ και ένα λευκό. Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν ήταν αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ενώ οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι δήλωσαν «αποχή».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισε, νωρίτερα στην ομιλία του, ότι αυτή η αύξηση των τελών κατά 35% προτάθηκε «με υπευθυνότητα», ώστε να καλυφθούν νέες πρόσθετες επιβαρύνσεις για το 2024, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ και κάλεσε τους συμβούλους να ψηφίσουν, σύμφωνα με τη συνείδηση τους .
Ξεκαθάρισε, ότι οι καινούργιες υποχρεώσεις του δήμου προκύπτουν από αποφάσεις που θα εφαρμοστούν το 2024 και αφορούν την αύξηση των αποδοχών των δημοτικών υπάλληλων (5,2 εκατ.), την αύξηση των τελών ταφής απορριμμάτων (6,7 εκατ.), την αύξηση των τιμολογίων του ΦΟΣΔΑ (1,9 εκατ.) και, τέλος, την κατάργηση νομικών προσώπων με απορρόφηση και ένταξη τους στο δήμο.
«Το καθένα ξεχωριστά θα μπορούσε να το καλύψει ο δήμος, όλα μαζί δε γίνονται. Για αυτό και ζητήσαμε με την επιστολή μας από την πολιτεία να υπάρξει κάποια ενίσχυση, ύψους 8,2 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Ζέρβας.
Ο απερχόμενος δήμαρχος ανέφερε ότι είναι «ψέμα» ότι η μη ψήφιση των αυξήσεων των δημοτικών τελών θα επιφέρει την υπαγωγή του δήμου σε «τρίμηνο αναγκαστικό προϋπολογισμό», καθώς, όπως είπε, ο κώδικας το προβλέπει αυτό ως το «ανώτατο δυνατό χρονικό διάστημα» και υπογράμμισε ότι είναι στο χέρι της επόμενης διοίκησης να ψηφίσει τα τέλη και τον προϋπολογισμό αμέσως μόλις αναλάβει.
Ο κ. Ζέρβας απάντησε σε κατηγορίες προς τη διοίκησή του για «καμένη γη» και για «μαύρες τρύπες», υπογραμμίζοντας, ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ισολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης «έκλεινε κανονικά», παρά τη στήριξη προς τους πολίτες μέσα στην πανδημία, και τη συνολική μείωση των δημοτικών τελών, κατά 30%, στη διάρκεια της θητείας του. Ανέφερε, μάλιστα ότι τότε είχε επικριθεί από συμβούλους, μεταξύ των οποίων, ο Βασίλης Γάκης και ο Σπύρος Βούγιας και πρόσθεσε:
«Τότε κανείς δε μας κατηγόρησε για τα έσοδα του δήμου, κόψτε κι άλλα μας έλεγαν, ανακόλουθους μας έλεγαν» είπε ο κ. Ζέρβας και συνέχισε: «Πότε είχαν δίκιο; Τότε, που μας κατηγορούσαν για τις μαύρες τρύπες και για τα άδεια ταμεία, ή τώρα; Ούτε τότε, ούτε τώρα… Και σήμερα φυσικά, δεν υπάρχουν ούτε άδεια ταμεία, ούτε μαύρες τρύπες. Τα συνολικά διαθέσιμα στα ταμεία του δήμου, την Παρασκευή, ήταν 35 εκατ. ευρώ. Όσοι υποδαυλίζουν αυτά το αφήγημα της «καμένης γης» ξέρουν πάρα πολύ καλά την αλήθεια».
Τοποθετήσεις επικεφαλής των παρατάξεων
«Ούτε εγώ, ούτε ο κ. Αγγελούδης, χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις, όπως «καμένη γη», είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» Βασίλης Γάκης και πρόσθεσε: «Τι έπρεπε όμως να έχει κάνει ο δήμος; Να έχει μαξιλαράκι. Να έχει ένα αποθεματικό… για να μπορούμε να διαχειριστούμε μια έκτακτη ανάγκη. Που πήγε το αποθεματικό, που διοχετεύτηκε; …Τους ζητάμε να μας πουν πόσα πήρατε από άλλες ανάγκες για να καλύψετε την καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό; Από ποιους κωδικούς; Πείτε μας, ένα κλικ είναι».
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» Σπύρος Βούγιας υπογράμμισε ότι η κριτική του για τον κ. Ζέρβα, για «πολιτική εξαπάτηση», αφορούσε την προεκλογική υπόσχεση του κ. Ζέρβα για μείωση των δημοτικών τελών κατά 50%, η οποία συνετέλεσε, όπως είπε, εν πολλοίς στην επικράτηση του, αλλά δεν εφαρμόστηκε στο ύψος στο οποίο είχε εξαγγελθεί.
«Κληρονομήσαμε ένα δήμο, που για μήνες δεν είχε ασφαλιστική ενημερότητα, ούτε μαξιλαράκι, ούτε τίποτε» απάντησε, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Κούπκας.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Σωτήρης Ζαριανόπουλος ανέφερε ότι κάποιοι σύμβουλοι «δεν ψηφίζουν την εισήγηση του δημάρχου τους», ακριβώς γιατί ο τρόπος που αυτή είχε συγκροτηθεί ήταν συγκυριακός και πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι θα πληρώσει πανάκριβα τέλη, πάνω από 35% , είτε τα ψηφίσει αυτή, είτε η επόμενη διοίκηση».
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» Γιώργος Ορφανός ανέφερε ότι «τα 15 εκατ. νέα βάρη για το 2024 δεν αφορούν την προηγούμενη διοίκηση» και ότι «η επόμενη έχει πέντε χρόνια μπροστά να κάνει ό,τι θέλει για να τα λύσει».
Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» Λουκία Αργυριάδου υποστήριξε ότι «παίζεται ένα μπαλάκι» ανάμεσα στην απερχόμενη και την επερχόμενη διοίκηση, γιατί «η κάθε μια επιθυμεί να ψηφίσει η άλλη τα τέλη». Ο επικεφαλής της Οικολογίας – Αλληλεγγύης Μιχάλης Τρεμόπουλος σημείωσε ότι ακόμη και εάν περνούσε η πρόταση αύξησης των δημοτικών τελών θα εξακολουθούσε να υπάρχει ένα έλλειμμα έξι εκατομμυρίων ευρώ.
Νωρίτερα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2024, ύψους 47 εκατομμυρίων ευρώ, για τα έργα που ήδη εκτελούνται.