Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Καταργείται η Εισαγγελία Διαφθοράς

Νέο νομοσχέδιο που είναι προς κατάθεση στη Βουλή προβλέπει την ενοποίηση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Παράλληλα, προβλέπεται η επίσπευση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» ως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Με την ενοποίηση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και της Εγκλημάτων Διαφθοράς, οι επικεφαλής τους, Χρήστος Μπαρδάκης και Ελένη Τουλουπάκη (φωτογραφία), παύονται αυτοδικαίως από τις θέσεις τους.

Η νέα υπηρεσία αναμένεται να συσταθεί στην Εισαγγελία Εφετών και θα αποτελεί αυτοτελές Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, θα στελεχωθεί από τακτικούς εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Εφετών και από επίκουρους εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών (συνολικά έξι), ενώ θα προΐσταται ο αρχαιότερος εισαγγελέας Εφετών.

Η επιλογή των εισαγγελικών λειτουργών θα γίνεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (‘Αρειος Πάγος) το οποίο θα επιλέγει τους εισαγγελικούς λειτουργούς που θα επανδρώσουν τη νέα υπηρεσία και η θητεία τους θα είναι τριετής. Παράλληλα, η θητεία των υπηρετούντων σήμερα στις εν λόγω εισαγγελίες (τακτικοί και επίκουροι), καθώς και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει τις δύο αυτές εισαγγελίες, λήγει αυτοδικαίως με την τοποθέτηση των νέων εισαγγελικών λειτουργών. Όμως, μέχρι την λήξη της θητείας τους οι ήδη υπηρετούντες θα εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων