Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας στο 6ο Thessaloniki Tax Forum που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυραγάνης, έκανε λόγο για κατάργηση των τεκμηρίων, μείωση του ΕΝΦΙΑ και περιορισμό των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και επιχειρήσεων.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, είπε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα προωθήθηκαν στο μέτρο του δυνατού μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, οι οποίες θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν με την συνέχιση επίτευξης σταθερής δημοσιονομικής ισορροπίας. Όπως είπε, μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους με ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ, μειώθηκε ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων από 45% σε 42%, μειώθηκε ο φόρος στα μερίσματα από 25% σε 10% με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής επιβάρυνσης των επενδυτών από 40% στο 33% περίπου, μειώθηκε ο φόρος υπεραξίας κεφαλαίου από 20% σε 15%, περιορίστηκε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων στο 3%, μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13%, μειώθηκε και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, ενώ μειώθηκε και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%.
Σε ότι έχει να κάνει με τη φορολογία αυτοκινήτων, ο υπουργός είπε πως προβλέφθηκε για πρώτη φορά το 2014 και σύντομα επεκτείνεται και για τα επόμενα χρόνια η δυνατότητα καταβολής των τελών κυκλοφορίας στη βάση των πραγματικών μηνών κυκλοφορίας μετά την άρση της ακινησίας. Για την αγορά ακινήτων τόνισε πως η κυβέρνηση προσάρμοσε το τεκμήριο απόκτησης ακινήτων στην πραγματική αξία που προκύπτει από το πωλητήριο συμβόλαιο ή και από έλεγχο και όχι στην αντικειμενική αξία, η οποία μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη.
«Αναγνωρίζουμε τις μεγάλες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Ο σχεδιασμός μας για το άμεσο μέλλον προβλέπει τη συνέχιση και επέκταση της μείωσης των φορολογικών βαρών, με πρόγραμμα και αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας την επίτευξη σταθερής δημοσιονομικής ισορροπίας και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων», σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης και στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση στοχεύει:
• Στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% σήμερα.
• Στη μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%.
• Στη μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων.
• Στη μετάβαση «στην εποχή χωρίς τεκμήρια», χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, ελπίζω από τα εισοδήματα του 2015.
Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε πως μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης το υπουργείο Οικονομικών θα εξορθολογήσει τις ποινικές διατάξεις για την φοροδιαφυγή, ώστε να αντιμετωπιστεί η ελληνική ιδιαιτερότητα ποινικοποιήσεως της μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο. Ακόμη, υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο τέλος μιας σπουδαίας προσπάθειας που σηματοδοτήθηκε από θυσίες των πολιτών και δυσμενείς συνέπειες στα εισοδήματά τους και πως η επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας που σηματοδοτεί το τέλος του Μνημονίου οφείλει να ολοκληρωθεί έγκαιρα καθώς τα δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις εξασφαλίζουν ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα. «Ανάλογη οφείλει να είναι και η στάση των εταίρων καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των stress test των τραπεζών, δεν μπορούν παρά να ανοίξουν το δρόμο για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στις 27 Νοεμβρίου 2012», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μαυραγάνης.