Δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η υστέρηση των εσόδων του τουρισμού όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Παράλληλα, η εν εξελίξει κλιμάκωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και οι απαγορεύσεις ή οι περιορισμοί ή οι ταξιδιωτικές οδηγίες που έχουν αρχίσει να επιβάλλονται από τρίτες χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Φινλανδία εξανεμίζουν τις προσδοκίες για παράταση της τουριστικής σεζόν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, μήνες κατά τους οποίους ο ελληνικός τουρισμός ευελπιστούσε πως θα μπορούσε να ανακτήσει ένα μικρό μέρος των διαφυγόντων εσόδων του καλοκαιριού.
Τον Ιούνιο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 93,8% και 97,5% αντίστοιχα. Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 76,9% και 87,5% αντίστοιχα όπως έδειξαν την Πέμπτη τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Ειδικότερα οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό στο εξάμηνο, από 5,413 δισεκατομμύρια πέρυσι, διαμορφώθηκαν στα 678 εκατομμύρια φέτος.
Μόνον κατά τον Ιούνιο η Ελλάδα ενέγραψε φέτος ταξιδιωτικές εισπράξεις μόλις 64,3 εκατομμυρίων έναντι 2,55 δισεκατομμυρίων τον αντίστοιχο περυσινό μήνα…
Σημαντικές μεταβολές βεβαίως παρατηρούνται και στις εθνικότητες των φετινών ξένων επισκεπτών της χώρας με όλα τα δεδομένα να δείχνουν τουλάχιστον προσώρας πως την πρώτη θέση των ξένων αφίξεων καταλαμβάνουν οι Γάλλοι. Κάτι το οποίο δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση δεδομένου ότι η αμερικανική και η βρετανική αγορά παρέμειναν ουσιαστικά κλειστές, ενώ η γερμανική αγορά επηρεάστηκε πολύ από τις παροτρύνσεις της γερμανικής κυβέρνησης για διακοπές εντός των συνόρων τους. Επιπλέον, η βαθιά ύφεση που είχε αρχίσει να πλήττει τις κύριες ελληνικές αγορές λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά στα ταξίδια προς την Ελλάδα.
Να σημειωθεί πως στα στοιχεία εξαμήνου, δηλαδή στα 678 εκατομμύρια των τουριστικών εσόδων από το εξωτερικό, περιλαμβάνονται και οι εισπράξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου περίοδος κατά την οποία δεν είχαν επιβληθεί περιορισμοί σε καμιά σχεδόν χώρα του πλανήτη και η Ελλάδα σημείωνε θετική μεταβολή τόσο σε αφίξεις όσο και στις εισπράξεις σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2019.
Έτσι η εξέλιξη της πανδημίας διαμορφώνει την τρέχουσα περίοδο την εκτίμηση εσόδων για το 2020 κάτω από το 20% και ειδικότερα κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι των περυσινών 18,5 δισεκατομμυρίων όπως έχει επισημάνει προ ολίγων ημερών και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος. Τα 15 δισεκατομμύρια που θα λείψουν από τις φετινές ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό αντιστοιχούν σε ποσοστό που πλησιάζει τα επίπεδα του 7,5% του ΑΕΠ, ενώ αν συνυπολογιστεί συντηρητικά και η πολλαπλασιαστική τους επίδραση στην οικονομία αγγίζουν το 15%.
Αλλά στο τρέχον περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τη δυναμική επανάκαμψη της πανδημίας στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός των περίπου 5.000 ξενοδοχείων (σε σύνολο 10.000) που έχουν επιλέξει να λειτουργήσουν υπό τις πρωτοφανείς συνθήκες της συγκυρίας, έχει αρχίσει να κλείνει ή να εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει. Κάποια έχουν ήδη κλείσει και ολοένα και περισσότεροι ξενοδόχοι ανακοινώνουν πως θα κατεβάσουν ρολά στα τέλη Αυγούστου.
Κάτι που εξηγείται εύκολα να αναλογιστεί κανείς πως δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών YouGov, που διεξήχθη στις 13-23 Ιουλίου, δείχνει ότι τουλάχιστον οι μισοί Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι ταξιδιώτες –τρεις από τις πέντε πιο σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό– θα προτιμούσαν να ακυρώσουν τις διακοπές τους από το να υποστούν καραντίνα επιστρέφοντας ή ακόμα και από το να κάνουν τεστ κατά την άφιξή τους ή να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, όπως πλέον επιβάλλεται σε πολλούς ελληνικούς προορισμούς. Εκείνη η έρευνα, έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Γερμανών που ταξιδεύουν συνήθως στο εξωτερικό θα ακυρώσουν διακοπές εάν χρειάζεται να κάνουν τεστ κατά την άφιξη. Στη Γαλλία οι μισοί από αυτούς που συνηθίζουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό δήλωσαν ότι θα τις ακυρώσουν αν πρέπει να κάνουν τεστ. Το ίδιο ποσοστό θα ανέβαλε τις διακοπές του εάν έπρεπε να φορά μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, όπως τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να συνιστάται σε κάποια μεγάλα ελληνικά εποχιακά ξενοδοχεία.
Και έτσι και γίνεται με αποτέλεσμα το κλείσιμο των ξενοδοχείων να καθίσταται πλέον μονόδρομος για πολλά εξ αυτών.