Απρόθυμες να τακτοποίησουν τις εκκρεμοτήτες που αφορούν στην καταβολή νόμιμης δεδουλευμένης εργασίας και πραγματοποιηθεισών δαπανών προς τους εργαζόμενους τους εμφανίζονται διαχρονικά οι Διοικήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, ΣΕΚΕΕΛ, έχει θέσει ήδη δύο φορές στο παρελθόν το συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο επανέρχεται εκ νέου με επιστολή του προς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα. “Μιλάμε για βασικές αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου και όχι για κάτι άλλο” διευκρινίζει ο Πρόεδρος των Εργαζομένων, Σταμάτης Πουλής.
Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Οργανισμού, το Σωματείο ζητάει να οριστεί άμεσα συνάντηση για την επίλυση των προαναφερόμενων εκκρεμοτήτων, οι οποίες αφορούν σε νόμιμες και δεδουλευμένες αποδοχές που προβλέπονται τόσο από το νομικό πλαίσιο (νόμος 4093/2012) όσο και από σχετικές αποφάσεις του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Αυτές αφορούν, πιο συγκεκριμένα, στα εξής:
- Στην αναδρομική καταβολή των μισθολογικών κλιμακίων στο σύνολο του προσωπικού.
- Στην αναδρομική καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου στους υπαλλήλους που το δικαιούνται.
- Στην αποζημίωση των εφημεριών των Ιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα έτη 2014 και 2015.
- Στην εκκρεμότητα καταβολής μισθοδοσίας στους Εργαζομένους που έχουν απασχοληθεί με συμβάσεις έργου.
- Στην καταβολή των προβλεπομένων αποζημιώσεων και εξόδων στο πλαίσιο της υλοποίησης παρεμβάσεων και δράσεων πρόληψης και δημόσιας υγείας.
- Στην αναδρομική καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στις κατηγορίες των υπαλλήλων που το δικαιούνται βάσει του ενιαίου μισθολογίου (παρασκευαστές, βιολόγοι, χημικοί, νοσηλευτές σε νοσοκομεία, οδηγοί, μάγειρες και καθαριστές).
Ο κος Πουλής εξηγεί: “Σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων πραγματοποιείται αυξημένη ασφαλιστική παρακράτηση, παρ’ ότι δεν καταβάλλεται το σχετικό επίδομα. Έτσι για παράδειγμα, οι νοσηλευτές που προσλήφθηκαν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για να στελεχώσουν τις ΜΕΘ θα δουλεύουν πλάι στους συναδέλφους τους που έχουν σύμβαση με το ΕΣΥ, κάνοντας ακριβώς τις ίδιες βάρδιες, αλλά ο ένας θα παίρνει το επίδομα και ο άλλος όχι. Αντίστοιχα συμβαίνει με τους παρασκευαστές στα κεντρικά εργαστήρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, έναντι των συναδέλφων τους στα νοσοκομεία”.
Για το θέμα αυτό, τόσο το Σωματείο Εργαζομένων όσο και η προηγούμενη Διοίκηση του Φορέα έχουν ζητήσει τρεις φορές με έγγραφά τους να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και έκδοση των προβλεπόμενων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Η τελευταία επιστολή είχε αποδέκτες τους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη, τα γραφεία των οποίων παρέπεμψαν το θέμα στο ΓΓ Δημόσιας Υγείας. Ο τελευταίος όπως ήταν αναμενόμενο, δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του το αντιπροσωπεία των εργαζομένων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ρωτώντας – σύμφωνα με τον κο Πουλή – εάν το Σωματείο πιστεύει ότι έχει αλλάξει κάτι στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
“Προφανώς δεν έχει αλλάξει κάτι στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά το ενιαίο μισθολόγιο στο οποίο υπαγόμαστε έχει εφαρμοστεί στο δεδομένο πλαίσιο” τονίζει ο κος Πουλής, συμπληρώνοντας πως αν μη τι άλλο θα πρέπει το συγκεκριμένο περιοριστικό πλαίσιο να εφαρμοστεί πλήρως και όχι “κουτσουρεμένα”.
Σημειώνεται ότι για τη μη καταβολή του επιδόματος επικινδυνότητας έχει ήδη κατατεθεί αγωγή, η οποία έχει προσωρινά “παγώσει” λόγω της αποχής των δικηγόρων μέχρι και το Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ προσανατολίζονται να προχωρήσουν και σε κατάθεση καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η απόφαση είχε ληφθεί ήδη από τον περασμένο Μάιο, αλλά λόγω της αλλαγής Διοίκηση στο Φορέα τότε δεν προχώρησε.
“Ελπίζουμε το ζήτημα να επιλυθεί άμεσα, διότι είναι τόσο αυτονόητο που θα φάει και πρόστιμο ο Οργανισμός” καταλήγει ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων.
Πηγή : sekeel.gr