Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Κατατέθηκε η τροπολογία για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των επιχειρήσεων

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, η οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνει την οριζόντια επιδότηση και μη οικιακών, επαγγελματικών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης (χαμηλή, μέση, υψηλή) συμπεριλαμβανομένων και των καταναλωτών αγροτικής χρήσης.

Με την τροπολογία εισάγονται τροποποιήσεις στο άρθρο εξηκοστό Πρώτο του ν.4839/2021, με οποίο συστήθηκε Ειδικός Λογαριασμός «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», από τον οποίο παρέχεται επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε καταναλωτές.

Μεταξύ άλλων:

  • Διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδότησης, στους οποίους περιλαμβάνονται εφεξής όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης – συμπεριλαμβανομένων και των καταναλωτών αγροτικής χρήσης – καθώς και όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης φυσικού αερίου για Παραγωγή θερμικής ενέργειας.
  • Επανακαθορίζεται το περιεχόμενο των προβλεπόμενων κ.υ.α, με τις οποίες ρυθμίζονται, επιπρόσθετα, θέματα σχετικά με την επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (οι υποχρεώσεις των προμηθευτών, χρόνος εκκαθάρισης και τα ανώτατα όρια επιδότησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κ.λπ.) καθώς και τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη (πέραν των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων που ήδη προβλέπονται) για χορήγηση αυτής (κατηγορίες πελατών, είδος, μέγεθος και αντικείμενο δραστηριότητας, ένταση ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας των επιχειρήσεων κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η επιδότηση των μη οικιακών, επαγγελματικών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών ισούται με το 50% του αυξημένου κόστους για όλη τη μηνιαία κατανάλωση ή αλλιώς με 65 ευρώ/MWh, ενώ το συνολικό κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 133 εκατ. ευρώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων