Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της τροποποίησης της αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Η τροποποίηση είχε υπογραφεί τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσινγκτον, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής στις 10 Μαΐου και δύο ημέρες αργότερα στην Ολομέλεια, για συζήτηση και ψήφιση.

Η νέα συμφωνία θα έχει πενταετή ισχύ και με αυτή προστίθενται τέσσερις νέες εγκαταστάσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων εντός των οποίων επιτρέπεται στις ΗΠΑ να διατηρούν και να λειτουργούν «στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες».

Πρόκειται για το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο, το Πεδίο Βολής Λιτόχωρου, το Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη και τη Ναυτική Βάση Σούδας.

Μακροπρόθεσμοι στόχοι της νέας συμφωνίας, σύμφωνα με την έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, είναι η «εδραίωση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών και εμπέδωση διεθνώς του ρόλου της χώρας μας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων», «η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας και ενίσχυση της άμυνάς της».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων