Επιζώντες εγκλωβισμένους στα συντρίμμια της γέφυρας Morandi στον αυτοκινητόδρομο Α10 στη Γένοβα αναζητούν τα Ιταλικά συνεργεία διάσωσης.
Με βάση πηγές της Πυροσβεστικής, το δυστύχημα προκάλεσε το θάνατο 38 ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένα μωρό, επιβεβαιώνοντας τους αρχικούς φόβους για δεκάδες νεκρούς.
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες να ανασύρουμε επιζώντες από τα χαλάσματα» δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Γένοβας Αλεσάντρα Μπούτσι. «Ελπίζουμε να βρούμε περισσότερους επιζώντες».
Στα συντρίμμια βρίσκονται περίπου 300 πυροσβέστες, που εργάζονται με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων αναζητώντας επιζώντες. Σύμφωνα με τις αρχές, οι διασώστες θα συνεχίσουν τις έρευνες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Τέσσερις άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα συντρίμμια, όπως μετέδωσε το Ansa.
Συγκλονιστικό είναι το βίντεο που δημοσίευσε αυτόπτης μάρτυρας στο διαδίκτυο, που δείχνει τη στιγμή που η γέφυρα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, όταν η άσφαλτος υποχώρησε σε μήκος 150-200 μέτρων.
Ο αυτόπτης μάρτυρας ακούγεται να λέει «ω Θεέ μου, ω Θεέ μου», ενώ τα πλάνα δείχνουν τμήματα της γέφυρας να υποχωρούν και ένα κομμάτι της γέφυρας να έχει αποκολληθεί.
Όσοι περνούσαν από κάτω καταπλακώθηκαν, ενώ όσοι ήταν πάνω στη γέφυρα, βρέθηκαν στο κενό. Ορισμένα αυτοκίνητα κατάφεραν να παραμείνουν στον αυτοκινητόδρομο, ενώ ένα φορτηγό βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού.
Όταν κατέρρευσε ο αυτοκινητόδρομος, υπήρχαν 30 οχήματα και 5-10 φορτηγά στον δρόμο, σύμφωνα με τον Λουίτζι Ντ’ Άντζελο, αξιωματούχο της αρχής πολιτικής προστασίας, υπήρχαν 30 οχήματα και 5-10 φορτηγά στον δρόμο όταν κατέρρευσε το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.
Στο νοσοκομείο εξακολουθούν να βρίσκονται 16 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10 σε κρίσιμη κατάσταση.
«Ονόματα και επώνυμα υπευθύνων» αναζητά ο Σαλβίνι
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κατάρρευση της γέφυρας δείχνει πως η Ιταλία χρειάζεται να δαπανήσει περισσότερα για τις υποδομές και να αγνοήσει, εάν χρειάζεται, τους περιορισμούς της ΕΕ.
«Θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν το να επιδεικνύουμε σεβασμό σε αυτούς τους περιορισμούς (στον προϋπολογισμό) είναι σημαντικότερο από την ασφάλεια των Ιταλών πολιτών. Προφανώς για εμένα, δεν είναι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, που ζήτησε «ονόματα και επώνυμα των υπευθύνων διότι μια τραγωδία όπως αυτή το 2018 είναι απαράδεκτη».
«Θα πρέπει να πληρώσουν, να πληρώσουν για τα πάντα και να πληρώσουν πολύ» τόνισε ο Σαλβίνι.