Συνεχείς είναι οι εμπρηστικές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Σχεδόν καθημερινά από αξιωματούχους της γειτονικής χώρας τίθενται ζητήματα που ουσιαστικά διαστρεβλώνουν πλήρως την ιστορική αλήθεια ή προβάλλονται ισχυρισμοί που δεν ευσταθούν.
Η νέα δήλωση προήλθε από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και κατηγορεί αφενός τους Έλληνες πολιτικούς για διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων και αφετέρου επικαλούμενο τη Συνθήκη της Λωζάνης υποστηρίζει πως η Ελλάδα θεωρήθηκε υπεύθυνη για τις θηριωδίες του ελληνικού στρατού το 1919 και κλήθηκε να πληρώσει αποζημίωση.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στις 19 Μαΐου του 1919 ξεκίνησε ο εθνικός αγώνας για την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Τουρκία και το εξωτερικό με μεγάλη υπερηφάνεια. Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτοί οι ισχυρισμοί-προϊόντα φαντασίας ενάντια στην ιστορία μας κάποιων ακραίων ομάδων στην Ελλάδα που προσπαθούν να αμαυρώσουν την σημασία της ημέρας αυτής, αλλά ούτε και οι δηλώσεις κάποιων πολιτικών στην Ελλάδα με τις οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα έχοντας πολιτικά κίνητρα εσωτερικής κατανάλωσης».
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη: «υπενθυμίζουμε σε όλους όσοι κάνουν εξωπραγματικούς ισχυρισμούς ότι με τη Συνθήκη της Λωζάνης τέθηκε ως προϋπόθεση ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τις θηριωδίες του ελληνικού στρατού κατά την περίοδο της κατοχής στην Ανατολία κατά παράβαση των κανόνων του πολέμου και καταδικάστηκε σε αποζημίωση».
«Υπενθυμίζουμε πως όταν οι δολοφονίες του κατοχικού ελληνικού στρατού πήραν απίστευτες διαστάσεις ιδρύθηκε μια Επιτροπή Έρευνας από την πλευρά των Συμμάχων και διαπιστώθηκαν απάνθρωπα εγκλήματα του ελληνικού στρατού», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «ενώ η κατάσταση είναι αυτή, είναι καθαρό ότι οι αβάσιμοι ισχυρισμοί εναντίον της ιστορίας μας στερούνται λογικής, συνείδησης και αμεροληψίας. Αυτό το λεκτικό δεν συνάδει με τον στόχο της προόδου των διμερών μας σχέσεων και αφήνει κακή κληρονομιά στις γενεές του μέλλοντος».
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος υπέδειξε τον μεγάλο ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1934, μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει κανένα ιστορικό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών όπως ισχυρίστηκαν οι ανεύθυνοι πολιτικοί και οι ακραίοι Έλληνες».
Σκληρή απάντηση από το ΥΠΕΞ
Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς την Άγκυρα, μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Ζητά από την Τουρκία να αναγνωρίσει το Γενοκτονία των Ποντίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας. Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.
Αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον.
Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας – και ιδίως της γείτονος Τουρκίας – να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω.»