Κανείς δεν πετάει από χαρά όταν έρχεται η ώρα της γενικής καθαριότητας στο σπίτι.
Σε μια καθημερινότητα που τρέχει, με υποχρεώσεις που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μας, οι δουλειές του σπιτιού μοιάζουν αγγαρεία.
Είναι ζήτημα υγείας να ζούμε σε ένα καθαρό σπίτι. Αυτό που χρειάζεται είναι προσπάθεια, καλή οργάνωση και υπομονή. Τα μικρόβια καραδοκούν σε κάθε σπιθαμή του σπιτιού μας και συμβιώνουμε με αυτά: αυτή είναι μια αλήθεια που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε. Όμως, δεν είναι λύση να περιμένουμε μέχρι «εκεί που δεν πάει άλλο» για να καθαρίσουμε τους χώρους του σπιτιού μας. Η επιστήμη δίνει τη δική της απάντηση στη συχνότητα με την οποία πρέπει να απολυμαίνουμε το σπίτι.
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε τα διαφορετικά σημεία του σπιτιού;
Φούρνος μικροκυμάτων: Καθε εβδομάδα
Σύμφωνα με έρευνες, ο καθαρισμός του φούρνου μικροκυμάτων θα πρέπει να γίνεται κάθε εβδομάδα. Είναι εντελώς λανθασμένη η εντύπωση ότι ο φούρνος μικροκυμάτων όταν τίθεται σε λειτουργία «σκοτώνει από μόνος του τα μικρόβια». Βάλτε στο μπολ ίσες ποσότητες από ξίδι και νερό. Ρίξτε στο μπολ μια οδοντογλυφίδα και αφού τοποθετήσετε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων, βάλτε το σε λειτουργία για ένα λεπτό. Στη συνέχεια, βγάλτε το μπολ και σκουπίστε τα τοιχώματα του φούρνου με το καθαρό σφουγγάρι τρίβοντας απαλά. Σκουπίστε το εσωτερικό του φούρνου με ένα καθαρό πανί.
Mπανιέρα: Κάθε εβδομάδα
Η μπανιέρα είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές μικροβίων στο σπίτι. Eίναι τόσο βρώμικη όσο η λεκάνη της τουαλέτας. Οσο πιο συχνά την απολυμαίνουμε, τόσο το καλύτερο. Ερευνες έχουν δείξει ότι ιδανικά θα πρέπει να την απολυμαίνουμε κάθε εβδομάδα.
Ψυγείο: Κάθε μήνα
Μην περιμένετε να καθαρίσετε το ψυγείο όταν πια οι οσμές κάθε φορά που το ανοίγετε σας φέρνουν τάσεις λιποθυμίας. Τσεκάρετε συχνά αν υπάρχουν τρόφιμα που έχουν σαπίσει ή λήξει και προχωρήστε στον βαθύ καθαρισμό του ψυγείου κάθε μήνα.
Στρώμα: Κάθε δύο μήνες
Μπορεί να πλένετε τακτικά τα σεντόνια σας, τι γίνεται όμως με το στρώμα; Eρευνες δείχνουν ότι το στρώμα θα πρέπει να απολυμαίνεται κάθε δύο μήνες. Ο καθαρισμός του δεν είναι τόσο απαιτητική, χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία. Αρκεί να επιστρατευτεί ο κατάλληλος τρόπος! Το μυστικό για να καθαρίσετε το στρώμα από δυσάρεστες οσμές βρίσκεται στη μαγειρική σόδα. Βγάλτε τα σεντόνια από το στρώμα και σκουπίστε το με την ηλεκτρική σκούπα σας. Επόμενη κίνηση: απλώστε ένα στρώμα μαγειρικής σόδας και αφήστε την να «κάνει δουλειά» για μία ώρα.
Πετσέτες: Μετά από τρεις χρήσεις
Οι πετσέτες του μπάνιου, σύμφωνα με την επιστήμη, θα πρέπει να πλένονται μετά από τρεις χρήσεις ώστε να φύγουν νεκρά κύτταρα και βακτήρια.
Νεροχύτης: Κάθε μέρα
Ο νεροχύτης είναι ένα από τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού και σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να απολυμαίνεται κάθε μέρα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης των μικροβίων και στα υπόλοιπα σημεία της κουζίνας.
Χάλι: Κάθε εξάμηνο
Το χαλί είναι ένα «σφουγγάρι» που απορροφά έναν τεράστιο αριθμό βακτηρίων. Ο καθαρισμός με σκούπα -ακόμα κι αν γίνεται παραπάνω από μια φορά την εβδομάδα- δεν είναι αρκετός. Ο βαθύτερος καθαρισμός, ιδανικά θα πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο.
Μαξιλάρια: Κάθε τρεις μήνες
Ακόμα κι αν καθαρίζετε συχνά τις μαξιλαροθήκες, το μαξιλάρι (χωρίς την μαξιλαροθήκη του) θα πρέπει να πλένεται συχνότερα από όσο φαντάζεστε.
Πηγή:Bovary.gr