Ευκαιρίες, αλλά και ρίσκα εμπεριέχει η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να αποδειχθεί προπαρασκευαστική της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Η Αθήνα αξιολογεί τα μηνύματα που εκπέμπει η Αγκυρα, ότι δηλαδή στόχος της είναι να πέσουν οι τόνοι και επιθυμεί και η ίδια έστω ένα «μορατόριουμ» τους επόμενους μήνες. Ομως, προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Πρώτον, λόγω της επιλογής του Τούρκου υπουργού, πριν φθάσει στην Αθήνα για τις συνομιλίες με τον Ν. Δένδια και τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί, αύριο το πρωί, την Ξάνθη και την Κομοτηνή. Και, δεύτερον, επειδή όπως φάνηκε και από την τελευταία συνάντηση των δύο υπουργών, τον Απρίλιο, είναι εύκολο η τουρκική πλευρά να δυναμιτίσει το κλίμα. Ηδη, εξάλλου, έτσι μπορεί να ερμηνευθεί και η χθεσινή επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να μεταβεί στην Αγία Σοφία και να διαβάσει στίχους από το Κοράνι. Πάντως, στην παρούσα φάση, έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που επιτρέπει, ενδεχομένως, οι τόνοι να κρατηθούν χαμηλοί. Ο κ. Ερντογάν έχει ξοδέψει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο σε αντιπαραθέσεις με σημαντικούς διεθνείς «παίκτες», μεταξύ των οποίων και τη Γαλλία, και –καθώς επιχειρεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη διοίκηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ– δεν τον ευνοεί να πυροδοτήσει εκ νέου ένα σκηνικό έντασης.
Επίσης, μετά τη δημόσια αντιπαράθεση που είχαν τον περασμένο Απρίλιο, οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου ενίσχυσαν την προσωπική εικόνα τους, αλλά είναι προφανές πως δεν έχουν λόγους να μεταβάλουν τις συναντήσεις τους σε μια συνεχή βεντέτα. Τέλος, όπως εκτιμάται, είναι προς το συμφέρον της Αγκυρας να μεταδίδεται τους επόμενους μήνες η εικόνα ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Αθήνα, έστω και εάν δεν παράγονται απτά αποτελέσματα.
Εξάλλου και η Αθήνα είναι προφανές πως προκρίνει ένα «ήρεμο καλοκαίρι», παρότι κρίσιμη μεταβλητή αποτελεί το τι θα πράξει η Τουρκία σε σχέση με τυχόν έρευνες ή γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θέματα για τα οποία η Αγκυρα κρατάει κλειστά τα χαρτιά της.
Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί πως πρόσθετη περιπλοκή μπορεί να προκύψει και με επίκεντρο το Κυπριακό, καθώς πέραν του πρόσφατου ναυαγίου της πενταμερούς, φαίνεται πως αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Τουρκίας το άνοιγμα της Αμμοχώστου.
Σε κάθε περίπτωση, οι συνομιλίες των κ. Δένδια και Τσαβούσογλου, αλλά και η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό δεν θα είναι «εύκολες». Από την Αθήνα θα τεθούν εκ νέου το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και οι εκτός διεθνούς δικαίου τουρκικές διεκδικήσεις.
Επίσης, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να πληροφορηθεί τις προθέσεις της Αγκυρας σε σχέση με το προσφυγικό, που θα βρεθεί ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα τον Ιούνιο. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να θέσει τα θέματα της έκδοσης των «Γκιουλενιστών» (FETO) που στην Αγκυρα θεωρούνται τρομοκράτες, αλλά και ζητήματα της μειονότητας της Θράκης.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Θράκη, όπως και στην Αθήνα, τον κ. Τσαβούσογλου θα συνοδεύουν τουλάχιστον 10 δημοσιογράφοι, με τους οποίους αναμένεται να συνταξιδέψει στο υπουργικό αεροπλάνο. Παράλληλα, θα έρθουν στην Ελλάδα και πολλά μέλη τηλεοπτικών δικτύων. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί, όπως προαναφέρθηκε, την Κυριακή το πρωί την Ξάνθη και την Κομοτηνή και θα έχει συναντήσεις με τα μέλη της μειονότητας.
Το ιδιωτικό δείπνο με τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα θα γίνει σε εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη. Στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναμένεται να μεταφέρει και μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπάρχει η άποψη πως μαζί με τις πολιτικές προσπάθειες πρέπει να γίνουν βήματα στον οικονομικό και τουριστικό τομέα, και αυτός είναι και ο βασικός λόγος συνάντησης του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα.
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/politics/561380896/i-prospatheia-gia-moratorioym-kai-ta-riska-tis-episkepsis-tsavoysogloy/