Η Ελλάδα μετρά ήδη παραπάνω από 40 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφος της, με την κατάσταση να έχει αγγίξει εδώ και πολύ καιρό τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.
Χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να βρουν στέγη, τροφή, περίθαλψη και φάρμακα σε μια χώρα και που είναι βαθιά βυθισμένη στην κρίση. Ευτυχώς, ορισμένοι μηχανισμοί του κράτους, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, λειτουργούν σωστά και συμβάλλουν τα μέγιστα στην προσφυγική κρίση. Χωρίς το έργο του κέντρου, η κατάσταση θα ήταν μη διαχειρίσιμη και τα κρούσματα φυματίωσης και γαστρεντερίτιδας, ίσως, ανεξέλεγκτα.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημέρωσε πρόσφατα για την καταγραφή συρροής κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων στον Πειραιά. Εν όψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται κατά την επόμενη χρονική περίοδο, το κέντρο τονίζει την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής στο χειρισμό και στην μεταφορά των τροφίμων. Σχετικές οδηγίες έχουν σταλεί σε όλους τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων.
Επίσης, στην Ειδομένη με πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκίνησε πρωτοβουλία εμβολιασμού προσφύγων και μεταναστών. Η συγκεκριμένη καμπάνια εμβολιαστικής κάλυψης ήταν καθολική και αφορούσε κυρίως παιδιά ως και 15 ετών. Κάλυπτε δε ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, η ηπατίτιδα, ο πνευμονόκοκκος και η γρίπη.