Δύσκολες ημέρες για την κυβέρνηση Σύριζα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαπραγμάτευση μεταξύ των εταίρων μας θα κριθεί όπως όλα δείχνουν η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Δυστυχώς, ούτε στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ευρωπαίων και Ελλάδας.
Το θέμα παραπέμπεται σε ανώτερο επίπεδο και είναι πολύ πιθανό να κριθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Μαρτίου, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν να εξετάσουν τις Ελληνικές προτάσεις, αλλά και να εξετάσουν τις διάφορες Δ.Ν.Τ- Κομισιόν και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα αφήνουν να διαρρεύσουν «Παραμένουν μεγάλες οι διαφορές των υπολοίπων πλευρών με το ΔΝΤ». Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες ημέρες ασκήθηκε πίεση στο ΔΝΤ από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης που ζήτησαν να μάθουν για ποιο λόγο λειτουργεί εκτός του προγράμματος του Αυγούστου. Η πλευρά του ΔΝΤ δεν απάντησε επισήμως.
Στο Euro Working Group συμμετείχε και η Ντέλια Βελκουλέσκου, η σκληρή του ΔΝΤ, και δε συμμετείχε μέσω τηλεφώνου ο κ. Τόμσεν. Παράλληλα, η συνάντηση της Φρανκφούρτης μεταξύ των τριών Θεσμών -ESM, Κομισιόν και ECB- ήταν σημαντική και υπέρ μας, καθώς, όπως αφήνουν να εννοηθεί από κυβερνητικές πηγές, πιέστηκε το ΔΝΤ να επιστρέψει πίσω στην διαπραγμάτευση. Υπό αυτό το πρίσμα, η όλη διαδικασία παίρνει και πάλι χαρακτήρα θρίλερ, καθώς όσο οι μέρες περνούν χωρίς να υπάρχει συμφωνία για την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, τόσο απομακρύνεται ο στόχος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το τέλος Μαρτίου.
«Προσπάθειες κατευνασμού» κάνει η Κομισιόν
Πηγές της Κομισιόν επιμένουν ότι από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνα, η διαδικασία της αξιολόγησης δε θα διαρκέσει πολύ. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες, οι ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό ενδέχεται να φέρουν επιτάχυνση των διαδικασιών της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος για τη μεταναστευτική κρίση. Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν ότι οι διαδικασίες της αξιολόγησης θα πρέπει να επιταχυνθούν, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα υπαναχωρήσουν στις απαιτήσεις τους.
«Τα ανοιχτά μέτωπα»
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβέρνηση έχουν έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία στα οποία θα βασιστεί η αξιολόγηση. Η κυρία διαφορά έχει να κάνει με το δημοσιονομικό κενό και έχει μπει μεταξύ των 3 και 4 δις ευρώ.
Βέλος στη φαρέτρα της
Αντίστοιχα, σύγκλιση μεταξύ Ευρωπαίων και κυβέρνησης υπάρχει και στο μέτωπο του Ασφαλιστικού. Οι βελτιωμένες προτάσεις που κατέθεσε τα τελευταία 24 ώρα το υπουργείο Εργασίας προσεγγίζουν τις θέσεις των δανειστών, χωρίς ωστόσο ακόμα να τις καλύπτουν. Το σημαντικότερο στοιχείο όμως, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δε συμφωνούν με τη θέση του ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί το σύστημα να καταστεί βιώσιμο «εδώ και τώρα», γεγονός που απαιτεί άμεσες και γενναίες περικοπές στο σύνολο των συντάξεων.
Εν κατακλείδι, οι επόμενες 7 ημέρες έως την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Μαρτίου, θα κρίνουν πολλά τόσο για την ατζέντα της αξιολόγησης και τις προθέσεις των θεσμών όσο και για την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, με την Κομισιόν και την Ελλάδα να επιθυμούν να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό. Πρώτος στόχος παραμένει το Πάσχα, η 1η Μαϊου.