«Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει», τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την συνέντευξη τύπου σχετικά με την εξειδίκευση των νέων μέτρων.
Όπως είπε ο υπουργός, τα νέα μέτρα δεν στοχεύουν στον περιορισμό της κινητικότητας, αλλά σε όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει και ενισχύεται. «Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την επίταξη είπε ότι έχει γίνει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και στην Αττική. «Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο», είπε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε πως «τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς».
Για τον εμβολιασμό ανέφερε πως μέχρι στιγμής τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι πάνω από 900.000. Επίσης, το ποσοστό των ενηλίκων που έχουν κάνει την πρώτη δόση είναι 75%, ενώ στον γενικό πληθυσμό είναι 65%.
Σχετικά με τα νέα μέτρα, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι είναι χωρισμένα σε τρία στάδια.
1) Χώροι προσβάσιμοι σε όλους, όπως για παράδειγμα σούπερ μάρκετ, φαρμακεία.
2) Χώροι με χαρακτηριστικά μιας ανάγκης, δηλαδή οι ανοιχτοί χώροι εστίασης, η εργασία, στην οποία θα εφαρμοστεί κυλιόμενο ωράριο (από τις 07:00 έως τις 09:30), το λιανεμπόριο και οι ναοί. Το λιανεμπόριο θα έχει συγκεκριμένο ωράριο και για να έχει κάποιος πρόσβαση θα πρέπει να επιδεικνύει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό rapid test ή PCR.
3) Χώροι διασκέδασης, όπως κλειστοί χώροι εστίασης μόνο για εμβολιασμένους, σινεμά, γυμναστήρια. Στους χώρους αυτούς πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού.
Σε όλους τους ανήλικους που δε μπορούν να εμβολιαστούν δίνεται η δυνατότητα για πρόσβαση με self test.
Όσον αφορά την τρίτη δόση, ο υπουργός τόνισε ότι είναι απαραίτητη, ενώ για τους άνω των 60 ετών θα είναι υποχρεωτική.
Συγκεκριμένα, από 13 Δεκεμβρίου για να λογίζονται πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση. Η ενισχυτική δόση θα γίνεται στο 6μηνο ενώ θα έχουν περιθώριο μέχρι τους 7 μήνες, καθώς μετά θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Παράλληλα, γίνονται εργασίες προκειμένου το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να υπολογίζει και την τρίτη δόση.
Σχετικά με τα χάπια για θεραπεία του κορωνοϊού, είπε πως «ό,τι εγκρίνεται θα το λαμβάνουμε». Μέσα στο Νοέμβριο είπε ότι ευελπιστούμε να παραλάβουμε τις 10.000 θεραπείες που έχουμε παραγγείλει. Ξεκαθάρισε, δε, ότι αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως άνθρωποι που δε μπορούν να αναπτύξουν αντισώματα.