Οι κάτοικοι της ελληνικής πρωτεύουσας φαίνεται πως είναι ανάμεσα στους λιγότερο χαρούμενους στον πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μέτρηση της ευτυχίας ενός ατόμου εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες, όπως η εργασία του, οι προσωπικές του σχέσεις ή το επίπεδο ζωής του. Ωστόσο, αν προσπαθήσουμε να μετρήσουμε την ευτυχία κάποιου σε συσχετισμό με την πόλη που μένει, τότε μπαίνουν στο «παιχνίδι» διαφορετικά στοιχεία.
Το Ινστιτούτο Ποιότητας Ζωής και το Happy City Hub του Λονδίνου, λοιπόν, αποφάσισαν να βάλουν κάτω παράγοντες όπως η εκπαίδευση, οι πολιτικές συμπερίληψης, η οικονομία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η προστασία του περιβάλλοντος, η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και η καινοτομία, προκειμένου να φτιάξουν τη λίστα με τις πιο χαρούμενες πόλεις του κόσμου.
Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί μία μόνο πόλη ως η πιο χαρούμενη στον κόσμο, έτσι οι υπεύθυνοι της λίστας αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ομάδα πόλεων που ξεχωρίζουν και κάνουν τους κατοίκους τους πραγματικά χαρούμενους με το επίπεδο ζωής τους.
Έτσι, σε αυτή την κατηγορία βλέπουμε χώρες όπως το Άαρχους της Δανίας, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας ή τη Ζυρίχη της Ελβετίας. Κατεβαίνοντας λίγο πιο κάτω στη λίστα και στις θέσεις 24 με 100 (silver cities) συναντάμε πόλεις όπως το Βερολίνο, η Κοπεγχάγη, η Βιέννη, το Σικάγο και το Τόκιο.
Αν αναρωτιέστε τώρα πού βρίσκεται η Αθήνα, τότε θα πρέπει να κατέβουμε αρκετά χαμηλά στη λίστα, στην ομάδα των bronze cities και πιο συγκεκριμένα στον αριθμό 163. Μάλιστα, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται χαμηλότερα από τη Γουχάν της Κίνας (θέση 153), η οποία έγινε γνωστή ως η πόλη από την οποία ξεκίνησε την εξάπλωσή του ο κορονοϊός, αλλά και η Άγκυρα της Τουρκίας (θέση 161).
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στην τελευταία θέση της κατάταξης (νούμερο 200) με τις πιο χαρούμενες πόλεις στον κόσμο βρίσκεται η Λευκωσία της Κύπρου. Δείτε αναλυτικά τη λίστα με όλες τις πόλεις εδώ.