Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ΝΕΡΙΤ. Και είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τους πιο κάτω λόγους:
α) Αυτοκατηγορήθηκε ηθελημένα ή άθελα ο πρωθυπουργός, αφού ομολόγησε, ότι οι λόγοι που η χώρα έφτασε στα μνημόνια ήταν, η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, τα ελλείμματα, οι δεκάδες χιλιάδες συντάξεις μαϊμούδες και επιδόματα μαϊμούδες που χρεοκόπησαν τα Ταμεία, η γραφειοκρατία, η κακοδιαχείριση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλα αυτά δηλαδή, που γινόντουσαν όταν κυβερνήσεις στη χώρα ήταν είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η Νέα Δημοκρατία. Δεν κυβερνούσαν την Ελλάδα τις δεκαετίες που πέρασαν ούτε εξωγήινοι, ούτε κατακτητές αλλά ούτε κάποια άλλα κόμματα. Αυτοί κυβερνούσαν, οι σημερινοί συνέταιροι της εξουσίας. Κι αντί να ζητήσει συγνώμη από τον Ελληνικό λαό για τις ολέθριες επιλογές που έκαναν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, στέλεχος των οποίων υπήρξε για πολλά χρόνια, ζήτησε να μην ακολουθήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά να τον εμπιστευθούν οι Έλληνες πολίτες και πάλι.
β) Είπε ο Αντώνης Σαμαράς μεταξύ άλλων στην συνέντευξή του «Ο κόσμος δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Θέλει να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή». Αλήθεια, είναι δυνατόν να βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις να τάσσεται υπέρ των κομμάτων της συγκυβέρνησης μόνο το 27% – 30% των ερωτηθέντων και στο ερώτημα αν θέλουν ή όχι πρόωρες εκλογές το 55% – 65% να απαντά πως δεν θέλει! Δηλαδή ένα ποσοστό, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που ψηφίζει τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, δεν θέλει να ανατραπεί η σκληρή οικονομική πολιτική της λιτότητας! Τότε γιατί δεν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία αλλά επιλέγει άλλο κόμμα; Αυτά είναι τα παραμύθια των δημοσκοπήσεων.
Όμως παρακάτω λέει ο πρωθυπουργός: «Εγώ ξέρω πολύ καλά τους θανάσιμους κινδύνους που περικλείουν ανόητα «νταηλίκια» και επικίνδυνοι σχεδιασμοί, που θα μας φέρουν σε σύγκρουση με όλους τους εταίρους μας. Όσοι αυτά επιδιώκουν, είτε είναι ανόητοι, είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα». Κι η απορία μας εύλογη: Όταν ήταν αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός, από το Ζάππειο κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου για τα μνημόνια και διαβεβαίωνε πως θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα. Τότε ήταν ανόητος ή εξυπηρετούσε ξένα συμφέροντα; Απάντηση θα δοθεί κάποια φορά;
γ) Το πιο σημαντικό ερώτημα όμως βρίσκεται σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξής του. Συγκεκριμένα, είπε «Να σας πω και κάτι τελευταίο: Πριν δυόμισι χρόνια, μέσα στην Ευρώπη, υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να «τιμωρηθεί» η Ελλάδα μας, για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης».
Ποιοι ήταν αυτοί οι κάποιοι κύριε πρωθυπουργέ που ήθελαν να «τιμωρηθεί» η Ελλάδα μας; Δεν έχουν ονοματεπώνυμο; Ήταν οικονομικοί παράγοντες, ήταν ξένες κυβερνήσεις, ήταν ο Μανώλης κι ο Βαγγέλας από τα Σούρμενα; Ποιοι ήταν; Γιατί δεν τους κατονομάζετε; Κι αν πράγματι έτσι συνέβησαν όπως τα λέτε, γιατί ή κυβέρνησή σας αλλά και οι «εταίροι» μας δεν τους απομόνωσαν, δεν τους κατήγγειλαν; Μήπως η κυβέρνησή σας δέχθηκε τους όρους των δανειστών για να παραδειγματιστούν κι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης; Γιατί αν η Ελλάδα δεν υπέγραφε κυρίως το πρώτο μνημόνιο, ούτε την εθνική της κυριαρχία θα είχε παραδώσει στους δανειστές αλλά ούτε εξοντωτικά μέτρα θα έπαιρνε σε βάρος των πολιτών.
Για τις πολυδιαφημιζόμενες μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο τομέα, ήταν υποχρεωμένες όλες οι κυβερνήσεις που παρέλασαν να τις έχουν πραγματοποιήσει. Αντί όμως να πράξουν το αυτονόητο, προτίμησαν να «χαρίσουν» δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών, σε «ημετέρους» και ΜΚΟ είτε για αεριτζίδικα προγράμματα (αποναρκοθετήσεις σε τρίτες χώρες που ποτέ δεν έγιναν, για δήθεν προστασία περιβάλλοντος κ.α.) είτε για έργα υποδομής που όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά και που στοιχίζουν τρεις φορές περισσότερο από ότι στην πιο ανεπτυγμένη κι ακριβή χώρα της Ευρώπης.
Το συμπέρασμα επομένως που αβίαστα οι πολίτες μπορούν να βγάλουν από την συνέντευξη του πρωθυπουργού είναι πως στην προσπάθειά του να παραπλανήσει τους Έλληνες με πολιτικάντικα τερτίπια αποκάλυψε τόσο την αδυναμία του να αντιληφθεί όχι μόνο τα λάθη του όπως και τα λάθη του πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε τη χώρα από τη μεταπολίτευση έως και σήμερα καθώς και την τραγική οικονομική κατάσταση των πολιτών (τα οργανωμένα συσσίτια σε όλες τις πόλεις της χώρας δείχνουν την κατάντια μας) καθώς επίσης την πλήρη υποταγή του στους τοκογλύφους που αποδεικνύονται αδίστακτοι αλλά κι εθνοκτόνοι. Οι πολίτες αύριο θα έχουν να επιλέξουν, από τη μια δύο κόμματα που την άγρια πολιτική των οποίων ένοιωσαν στο πετσί τους για πέντε χρόνια κι από την άλλη κόμματα της αντιπολίτευσης που υπόσχονται μια πιο κοινωνική κι εθνική διακυβέρνηση. Γι’ αυτούς τους λόγους, θα επιλέξουν την αλλαγή, γνωρίζοντας ότι αυτή η απόφασή τους εμπεριέχει κι αρκετούς κινδύνους. Κι ο χρόνος θα αποκαλύψει όπως πάντα την αλήθεια…