Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Κατρούγκαλος: Στη τρίτη αξιολόγηση το ΔΝΤ θα πιέσει για το χρέος

«Η τρίτη αξιολόγηση δε θα έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά, που είχαν η πρώτη και η δεύτερη, έχει γυρίσει η σελίδα κι είναι πλέον δίκαιο για τον ελληνικό λαό, μετά από επτά χρόνια μιζέριας, συσσωρευμένης λιτότητας και δυστυχίας, είναι καιρός πια να δούμε μία καλύτερη μέρα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Η επόμενη αξιολόγηση δε θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες, που ήταν αυτή η ασφυκτική πίεση για την προώθηση -ξανά- μέτρων λιτότητας, ξανά μέτρων που ήταν κοντά στη νεοφιλελεύθερη λογική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η επόμενη αξιολόγηση κυρίως θα έχει, σε ό,τι μας αφορά, τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων, που έχουμε δεχθεί να πάρουμε τώρα και εξακολουθεί να ασκείται αυτή η πίεση, που είδαμε στην τελευταία σύνοδο του ΔΝΤ προς τη Γερμανία και τους άλλους εταίρους για την ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε ο αν. υπουργός, σημειώνοντας ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προηγούμενων αξιολογήσεων οφείλονταν στο ότι «οι εταίροι μας και οι δανειστές μας, ειδικά το ΔΝΤ, που είναι ο βασικός σημαιοφόρος της λιτότητας, προβάλλουν από την αρχή ακραίες απαιτήσεις, που δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές και να κλείσει η αξιολόγηση σε μία πρωιμότερη φάση».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα έχει εκτός από την οικονομική και μία πολιτική διάσταση. Όπως διευκρίνισε, «στον οικονομικό τομέα τα νούμερα έχουν ήδη μία προφανή βελτίωση» και «σημαντικό στοίχημα είναι αυτό να περάσει στην καθημερινότητα», όμως, μετά το 2018 «η βασική διαφορά θα είναι η έλλειψη κηδεμονίας και αυτό δεν είναι μόνο στην οικονομία είναι κυρίως στο επίπεδο της Δημοκρατίας, να μπορούμε να κυβερνηθούμε πια σαν κανονική χώρα». «Και μετά το 2018, που θα φύγουμε από το πρόγραμμα, την επιτροπεία, θα εξακολουθούμε να υπαγόμαστε στους όρους του συμφώνου σταθερότητας κι έχοντας μεγαλύτερο χρέος από άλλες χώρες, πάλι θα έχουμε υποχρεώσεις. Υπάρχει όμως μία τεράστια διαφορά. Άλλο να έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, να ανταποκρίνεται η οικονομία σε ορισμένα μεγέθη, άλλο να έχεις επιτροπεία, ουσιαστικά δηλαδή να μην μπορείς να κυβερνήσεις μόνος σου, σε έναν ασφυκτικό κλοιό οδηγιών και αξιολογήσεων, αυτό που ζήσαμε τα τελευταία 7 χρόνια», τόνισε ο αν. υπουργός, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός ότι «ήδη ο κ. Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στα χρόνια της κρίσης […] δείχνει την πολιτική σταθεροποίηση».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων