Από τον φορητό υπολογιστή ενός επιστήμονα μέχρι τη σύριγγα που χρησιμοποιήθηκε για την ένεση της πρώτης δόσης του εμβολίου Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια έκθεση που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη στο Λονδίνο αφηγείται την προσπάθεια παραγωγής ενός εμβολίου κατά του κορονoϊού μέσω αντικειμένων.
Η έκθεση «Έγχυση ελπίδας» στο Μουσείο Επιστημών «εξερευνά την παγκόσμια προσπάθεια για την ανάπτυξη εμβολίων με ταχύτητα πανδημίας», εξετάζοντας σημαντικές στιγμές του σχεδιασμού, της δοκιμής, της κατασκευής και της διάδοσής τους, αναφέρει η αναπληρώτρια διευθύντρια Τζούλια Νάιτς.
Τα αντικείμενα που εκτίθενται περιλαμβάνουν έργα τέχνης, σημειώσεις που κρατούσε η επικεφαλής της υπηρεσίας εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Μπίνγκαμ κατά τη διάρκεια των πρώτων συναντήσεων για να αποφασιστεί η στρατηγική της χώρας, καθώς και τη σύριγγα που χρησιμοποιήθηκε για τη χορήγηση της πρώτης δόσης.
Τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του εμβολίου εκτίθενται επίσης μαζί με προσωπικά αντικείμενα όσων βρέθηκαν στο επίκεντρο της μάχης για την καταπολέμηση του ιού.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο φορητός υπολογιστής και η κούπα που χρησιμοποίησε η Τερέζα Λάμπε, συνδημιουργός του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης-AstraZeneca, κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου εντατικής εργασίας για τον υπολογισμό της χημικής σύνθεσής του.
«Μόλις είχαν κατανοήσει τη γενετική σύσταση αυτού του νέου ιού, ουσιαστικά κάθισε στο σπίτι της, στο φορητό της υπολογιστή, με τις πιτζάμες της, πίνοντας πολλά φλιτζάνια τσάι, σχεδιάζοντας ένα εμβόλιο», εξήγησε ο επιμελητής της έκθεσης Στιούαρτ Έμενς.
«Έχουμε λοιπόν έναν φορητό υπολογιστή, μια κούπα και ένα μπλουζάκι που εκτίθενται εδώ. Είναι ωραίο, ανάμεσα σε όλη την επιστήμη, να καταλάβουμε ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι, κανονικοί άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά τους».
Το μουσείο άρχισε να συλλέγει αντικείμενα που σχετίζονται με την Covid τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς «αντικείμενα που σχετίζονται με επιδημίες και πανδημίες λείπουν σε μεγάλο βαθμό από τις ιστορικές συλλογές», δήλωσε ο Έμενς.
Κομβικά καβούρια
Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει ειδησεογραφικά πλάνα από λουκέτα και εικόνες από έρημες πρωτεύουσες, άδεια ράφια, μαθητές στο σπίτι και εφαρμογές παράδοσης φαγητού, μεταφέροντας τους επισκέπτες στον προ-εμβολιαστικό κόσμο.
Αφού εξερευνήσουν την ανάπτυξη και τη δοκιμή των προϊόντων, οι επισκέπτες στη συνέχεια παίρνουν μια γεύση από τα πρωτοφανή σχέδια για τη χορήγηση του εμβολίου στους 67 εκατομμύρια πολίτες της Βρετανίας.
Μαζί με τις κακογραμμένες σημειώσεις του Μπίνγκαμ υπάρχουν και χάρτες ως αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχημένης εφαρμογής του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Όταν τους συλλέξαμε, ήταν απλώς κολλημένοι στους τοίχους των κεντρικών γραφείων του NHS», εξήγησε ο Εμενς.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πίστευαν ότι ο εμβολιασμός των χωρών θα ήταν ένα πολύ μεγάλο ψηφιακό έργο, πολύ μεγάλο έργο μεγάλων δεδομένων και αριθμολαγνείας.
«Όμως, εδώ έχουμε αυτούς τους φυσικούς χάρτες, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν αρκετά νωρίς για να μελετηθεί πού θα ήταν καλύτερο να τοποθετηθούν τα κέντρα εμβολιασμού».
Ελπίζει επίσης ότι η έκθεση θα καθησυχάσει όσους αγχώνονται για τη λήψη του εμβολίου λόγω της ταχείας άφιξής του στην αγορά.
«Τίποτα δεν επικεντρώνει το μυαλό όσο μια παγκόσμια πανδημία», δήλωσε ο Έμενς.
«Τα εμβόλια ακολουθούσαν τις ίδιες διαδικασίες έγκρισης και δοκιμών και δοκιμών όπως θα συνέβαινε κανονικά», είπε.
Ανάμεσα στα γυαλιστερά μηχανήματα βρίσκεται επίσης μια συλλογή από καβούρια
«Έχουμε μερικά παραδείγματα καβουριών πετάλου μέσα στην έκθεση, τα οποία θα εκπλήξουν πολλούς επισκέπτες», δήλωσε ο Έμενς.
«Έχουμε μερικά παραδείγματα καβουριών πετάλου μέσα στην έκθεση, τα οποία θα εκπλήξουν πολλούς επισκέπτες», δήλωσε ο Έμενς.
Το αίμα από τα πέταλα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στη βακτηριακή μόλυνση και χρησιμοποιείται για να διασφαλιστεί ότι το εμβόλιο και τα φιαλίδια που το μεταφέρουν είναι καθαρά, εξήγησε.
«Οπότε έχουν παίξει έναν κρίσιμο αν και απίθανο ρόλο στην ιστορία του εμβολίου».