Το οριστικό κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και τη σταδιακή ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό και μάλιστα άμεσα για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας ζητεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Η συνολική εικόνα των κέντρων φιλοξενίας από πλευράς Δημόσιας Υγείας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και η μακροχρόνια διαβίωση αυτών των καταρχάς υγιών πληθυσμών σε παρόμοιες συνθήκες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης επιδημιών σύμφωνα με γνωμοδότηση που συνέταξε το ΚΕΕΛΠΝΟ και απέστειλε στα αρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εθνικής Αμυνας και Υγείας.
Η γνωμάτευση βασίστηκε σε αυτοψία που διενήργησαν κοινά κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων το διάστημα από Ιουλίου έως Ιουλίου.
Σε όλα τα κέντρα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός ενώ συσσωρεύονται απορρίμματα και απόβλητα. Η αυτοψία έγινε μόνο σε κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι η κατάσταση είναι παρόμοια σε όλη τη χώρα.
Ο κ. Ανδρέας Μπένος αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ αναφέρει: “Πρέπει σταδιακά να κλείσουν τα κέντρα φιλοξενίας και να δούμε πώς θα διανεμηθεί αυτός ο πληθυσμός σε πόλεις ανά τη χώρα. Σύμφωνα άλλωστε με τη γνωμοδότηση με δεδομένο το διεθνές πολιτικό πλαίσιο στο προσφυγικό είναι σαφές ότι είναι ανώφελο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία να αντιμετωπίζεται αυτό ως κρίση ολίγων μηνών.”
“Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κάποιο σοβαρό περιστατικό δημόσιας Υγείας στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, αλλά δεν πρέπει να το δημιουργήσουμε εμείς με τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα αυτά”, σημειώνει.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ από τα μέσα Μαΐου λειτουργεί ένα σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων μεταναστών με καθημερινή συλλογή δεδομένων για επιλεγμένα σύνδρομα υγείας.
Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα συχνότερα προβλήματα αφορούν σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Συχνά καταγράφονται και περιστατικά ανεμοβλογιάς, κυρίως σε παιδιά από χώρες στις οποίες δεν εφαρμόζεται εμβολιασμός.