Ο Τζορτζ Κλούνεϊ με ένα δυνατό καταγγελτικό κείμενο καταδικάζει την αστυνομική βία στη χώρα του και παίρνει θέση απέναντι στο κύμα διαδηλώσεων που πυροδότησε ο τραγικός θάνατος του 46χρονου μαύρου Αμερικανού πολίτη Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.
«Ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν ότι ο Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε», γράφει ο 59χρονος ηθοποιός και παραγωγός στο κείμενο το οποίο δημοσιεύεται στο έντυπο «The Daily Beast». «Αυτή είναι η δική μας πανδημία», προσθέτει αναφερόμενος στον συστηματικό ρατσισμό της αμερικανικής κοινωνίας και υπογραμμίζει, «προσβάλλει τον κάθε έναν από εμάς και στα 400 χρόνια που έχουν περάσει δεν έχουμε βρει ένα εμβόλιο».
Για έβδομη ημέρα και νύχτα η αμερικανική κοινωνία είναι διχασμένη. Διαδηλωτές, άλλοτε ειρηνικά και άλλοτε καταφεύγοντας στη βία και τη λεηλασία, διαμαρτύρονται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός ακόμη μαύρου Αμερικανού πολίτη στη μακρά λίστα θυμάτων της μαύρης αμερικανικής κοινότητας από τα όπλα ή τα χέρια των ένστολων εκπροσώπων της επιβολής του νόμου και της τάξης.
«Ο θυμός και η απόγνωση που βλέπουμε να εκφράζεται για άλλη μια φορά στους δρόμους μας είναι απλά μια υπενθύμιση του πόσο ελάχιστα έχουμε εξελιχθεί ως χώρα από την πρωταρχική μας αμαρτία της δουλείας», σημειώνει ο Τζορτζ Κλούνεϊ. «Χρειαζόμαστε συστημικές αλλαγές στην επιβολή του νόμου και στο σύστημα της ποινικής μας δικαιοσύνης. Χρειαζόμαστε άτομα που θα χαράσσουν πολιτική και πολιτικούς οι οποίοι θα σέβονται τη θεμελιώδη αξία της ισονομίας όλων των πολιτών».
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ άσκησε επίσης δριμεία κριτική στην πολιτική ηγεσία της χώρας του και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας για υποκίνηση της βίας εξαιτίας των εμπρηστικών δηλώσεων του. Ο Κλούνεϊ λέει ξεκάθαρα «όχι» στους «ηγέτες που πυροδοτούν το μίσος και τη βία λες και η ιδέα του να πυροβολεί κανείς αυτούς που διαπράττουν λεηλασίες είναι κάτι λιγότερο από ρατσισμό. Ακόμη και ο Μπουλ Κόνορ ήταν πιο διακριτικός». Ο Θεόφιλους Γιουτζίν «Μπουλ» Κόνορ ήταν Αμερικανός πολιτικός, δεινός πολέμιος του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του ’60.
Ο ηθοποιός και σύζυγος της δικηγόρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ καλεί τον αμερικανικό λαό να βρει τη λύση στις κάλπες. «Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, καθώς διερωτώμεθα τι θα χρειαστεί για να λυθούν αυτά τα φαινομενικά ανυπέρβλητα προβλήματα, ας θυμηθούμε ότι εμείς τα δημιουργήσαμε, άρα μπορούμε να τα λύσουμε. Κι υπάρχει μόνον ένας τρόπος να έλθει μια βιώσιμη αλλαγή σ’ αυτή τη χώρα: Η ψήφος».