«Φοβάμαι να κάνω το εμβόλιο», «η ξαδέρφη μου που το έκανε εμφάνισε πυρετό», «άκουσα ότι τα εμβόλια έχουν παρενέργειες». Τέτοιου τύπου μύθους περί δήθεν «επικινδυνότητας» των εμβολίων, διατυπώνουν όσοι αρνούνται να εμβολιασθούν και δυστυχώς ανάμεσα τους και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι σύμφωνα με μελέτες, από τη στιγμή που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, και δεν εμβολιάζονται και οι ίδιο, δεν συστήνουν τον εμβολιασμό στους ασθενείς τους.
Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με τη σημασία των εμβολιασμών, καθώς και χρήσιμες συμβουλές ενόψει της χειμερινής περιόδου 2017-2018, δόθηκαν σε ειδική επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τους πλέον ειδικούς σε θέματα Παθολογίας, Παιδιατρικής, Λοιμώξεων, Μικροβιολογίας, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής.
«Το ίδιο το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι μια επιδημία», τόνισε ο Σ. Τσιόδρας, αναπλ. καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στους μύθους περί δήθεν «επικινδυνότητας» των εμβολίων και στην παραπληροφόρηση του «αντιεμβολιαστικού» κινήματος.
Δυστυχώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχει οδηγήσει σε επάνοδο επιδημιών από «εξαφανισμένα» νοσήματα. Η συνεργασία και οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων για την ορθή ενημέρωση και για τη διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των επαγγελματιών υγείας – οι οποίοι έχουν καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή του εμβολιασμού – αλλά και πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα των εμβολίων, θα ισχυροποιήσει την χώρα μας στον αγώνα κατά των υψηλά μεταδοτικών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με το κοινό σχετικά με τα εμβόλια, είναι καθοριστικής σημασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, χαμηλή είναι η εμβολιαστική κάλυψη στους επαγγελματίες υγείας, και μάλιστα ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθ. Π. Σφηκάκης, πρότεινε αυστηρά μέτρα για όσους δεν εμβολιάζονται, κάτι που πρέπει όπως είπε να κάνει η Πολιτεία, καθώς η επιστημονική κοινότητα δεν έχει τρόπο να επιβάλει τον εμβολιασμό: «Κανένας λειτουργός υγείας δεν θα πρέπει να μπαίνει στο νοσοκομείο αν δεν έχει εμβολιαστεί» είπε, «ο γονιός που δεν εμβολιάζει το παιδί του θα πρέπει να χάνει προσωρινά την κηδεμονία». Είναι θέμα Πολιτείας, σημείωσε ο κ. Σφηκάκης, να ελαχιστοποιήσει συμπεριφορές άρνησης εμβολιασμού, και τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «είναι αδιανόητο να έχουμε σήμερα έξαρση της ιλαράς».
«Περιμέναμε έξαρση της ιλαράς», ανέφερε από την πλευρά της η Μ. Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «καθώς είχαν εμφανιστεί κρούσματα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Σλοβενία, Κροατία , Μ. Βρετανία, Ιταλία. Ειδικότερα στην Ρουμανία, έχουν καταγραφεί 8982 κρούσματα και 34 θάνατοι και στην Ιταλία 4444 κρούσματα και 3 θάνατοι. Συνολικά στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 43 θάνατοι».
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΠΛΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ, έδωσε έμφαση στην πρόληψη μέσω των εμβολιασμών, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «ικανοποιητική επάρκεια εμβολίων» για την ιλαρά. Αναφορικά με το εμβόλιο της γρίπης, ανακοίνωσε την δωρεάν παροχή 20.000 εμβολίων για το υγειονομικό προσωπικό.
Για το αντιεμβολιαστκό κίνημα θα μαθαίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, ανακοίνωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Α. Δημόπουλος. Κατά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΚΠΑ για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα ζητήματα Υγείας με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση για τη σημασία των εμβολιασμών. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι «ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και προλαμβάνει ετησίως, περίπου 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους».
Όλοι οι ομιλητές ανέφεραν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελούν τον ισχυρότερο μηχανισμό άμυνας και πρόληψης. Μεγάλες μελέτες αποδεικνύουν, σύμφωνα με τους εισηγητές, πως τα εμβόλια είναι ασφαλή, οι πραγματικές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την χορήγησή τους είναι ελάχιστες, και είναι πολύ σημαντικό το όφελος που προκαλούν σε σχέση με την νόσο που προλαμβάνουν. Πέραν πάσης αμφιβολίας, τα εμβόλια δεν συνδέονται με αυτισμό και άλλες νευρο-αναπτυξιακές νόσους και δεν επιβαρύνουν το ανοσιακό σύστημα των παιδιών και των ενηλίκων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τους εισηγητές της εκδήλωσης, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ορίζονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, και χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Η εφαρμογή των εμβολιασμών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, η ανεμοβλογιά και ο έρπητας ζωστήρας, οι μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, η ηπατίτιδες Α και Β, οι λοιμώξεις από HPV που προξενούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, και η γρίπη.