Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Κέρδισε τη μάχη του ύπνου ο Αναστασιάδης – Συνέχεια των διαπραγματεύσεων

Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί το πρώτο μέρος της διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα με θέμα το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε πλήρως την διαπραγματευτική ομάδα που τον συνοδεύει και στη συνέχεια επέστρεψε στις καθημερινές του συνήθειες.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι η η διάσκεψη θα επανέλθει στις 6μμ το απόγευμα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κερδίζει το θέμα της διαδικασίας αφού κέρδισε τον παραδοσιακό τρίωρο μεσημβρινό του ύπνο. Πρόκειται για συνήθεια η οποία έχει την καταγωγή της δεκαετίες πίσω και φαίνεται να μην αλλάζει ακόμα και όταν πρόκειται για διεθνείς διασκέψεις.

Σύμφωνα με τον Πολίτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πάντοτε κατά το μεσημέρι απολαμβάνει δύο μέτριες μεζούρες από το αγαπημένο του ουίσκι μαζί με ελαφρύ φαγητό και στη συνέχεια ξεκουράζεται για περίπου 3 ώρες για να μπορεί να αντεπεξέλθει στο πάντοτε βαρύ πρόγραμμα του μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Ο Πρόεδρος όσο αργά πάντως και αν κοιμηθεί στις 6 το πρωί θα ξυπνήσει.

Βεβαίως δεν θα υπάρχει η πολυτέλεια της ξεκούρασης για όλους αφού στις τρεις θα συνέλθουν οι διαπραγματευτικές ομάδες για να καθορίσουν την ατζέντα των αποψινών συνομιλιών, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα κατά πόσον θα λειτουργήσει το δεύτερο διαπραγματευτικό τραπέζι στο οποίο θα συζητείται η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού.

Το θέμα αυτό αναμένεται να διευκρινίσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα δώσει σε λίγο ο Εσπεν Μπαρθ Αιντα ωστόσο έγκυρες πληροφορίες του Ποίτη αναφέρουν ότι σε ότι αφορά τη διαδικασία υπάρχει διάσταση.

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι το δεύτερο τραπέζι θα πρέπει να λειτουργήσει αν και εφόσον υπάρξει πρόοδος στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε αντίθεση με την Τουρκοκυπριακή πλευρά πού επιδιώκει να λειτουργούν από το απόγευμα εκ παραλλήλου και τα δύο διαπραγματευτικά τραπέζια.   

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων