Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Είναι απλό.
Ο Μπλούμπεργκ καταλαβαίνει αυτό που κατάλαβαίνει και ο Τραμπ. Η τελική ψήφος των πολιτών είναι θέμα αναγνωρισημότητας, άρα διαφήμισης, άρα κόστους.
Ήδη έχει δαπανήσει 200 εκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του που φτάνει στα 60 δισ. Και δείχνει αποφασισμένος να δώσει πάρα πολλά, ξεπερνώντας ίσως και το 1,5 δισ. στο τέλος της κούρσας. Και έχει δεσμευτεί ότι δεν θα δεχθεί καμία δωρεά.
Παράλληλα είναι ο μοναδικός δημοκρατικός υποψήφιος που γνωρίζει τη νοοτροπία των ρεπουμπλικανών καθώς υπήρξε στο παρελθόν μέλος τους. Και άρα μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη εναλλακτική λύση για όλους εκείνους -και είναι πολλοί- τους συστημικούς ρεπουμπλικάνους που δεν θέλουν τον Τραμπ και εγκλωβίστηκαν από τις προηγούμενες εκλογές έως σήμερα να τον στηρίζουν.
Οι προκριματικές εκλογές ξεκίνησαν ήδη στην «μικρή» Αιόβα, την οποία ο Μπλούμπεργκ έχει επιλέξει να αγνοήσει όπως και στις επόμενες τρεις, στο Νιου Χαμσάιρ, στη Νεβάδα και στη Νότια Καρολίνα επικεντρώνοντας τις δυνάμεις του στις πολιτείες εκείνες που δίνουν μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων στον μαραθώνιο για το χρίσμα, από τον Μάρτιο και μετά.
Ο Μπλούμπεργκ βρίσκεται πίσω από τους Μπάιντεν και Σάντερς στις δημοσκοπήσεις, όμως, η υποστήριξη προς το πρόσωπό του αυξάνεται, καθώς τα ΜΜΕ έχουν κατακλυστεί από δικές του διαφημίσεις.
Παράλληλα, το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε μια νέα σειρά κανόνων που ρυθμίζουν ποιοι υποψήφιοι για την προεδρία θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στα ντιμπέιτ, έτσι ώστε, ο 77χρονος μεγιστάνας να μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτό του Φεβρουαρίου, στη Νεβάδα. Μέχρι τώρα, η έλλειψη δωρητών δεν του επέτρεπε να πάρει μέρος.
Το φιάσκο που έπαθαν συνολικά οι Δημοκρατικοί με την αδυναμία να εκδώσουν αποτελέσματα στις πρώτες προκριματικές της Αϊόβα σκέπασε πρόσκαιρα το αποτέλεσμα.
Τελικά, ο 38χρονος Πιτ Μπούτιτζατζ πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνας συγκέντρωσε το 26,2%. Δεύτερος ήρθε ο προοδευτικός γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς το 26,1%, τρίτη ήταν η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 18%, μόλις τέταρτος ήρθε ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με 15,8%, ενώ η γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουτσαρ τερμάτισε πέμπτη στην πρώτη αυτή κούρσα με 12,3%.
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι προκριματικές στην Αϊόβα είναι καθοριστικές, αλλά κατά την άποψή μου αυτό το αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία επίδραση στην κούρσα προς το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Η μοναδική πραγματική συνέπεια που μπορεί να έχει είναι η επιτάχυνση της αποχώρησης του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα.
Εφόσον συμβεί αυτό σχετικά σύντομα, θεωρώ βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού κόμματος θα προσέλθουν μαζικά να στηρίξουν τον Μπλούμπεργκ για όλους λόγους που σημείωσα παραπάνω.
Φυσικά ο τελικός αγώνας δεν θα είναι εύκολος απέναντι στον Τραμπ ο οποίος μάλιστα ξεπέρασε χωρίς ουσιαστικές απώλειες το «τέχνασμα» της ηγεσίας των Δημοκρατικών για κατάχρηση εξουσίας. Ήταν από την αρχή μια βλακώδης παραπομπή και όλοι γνώριζαν ότι δεν περνάει από τη Γερουσία.
Κατά την άποψή μου ο Μπλούμπεργκ το μόνο που χρειάζεται να κάνει σε μια κοινωνία που είναι ήδη συντηρητική είναι να αποδείξει ότι είναι ο πιο ευρέως αποδεκτός… ρεπουμπλικάνος κάτι που για αυτόν είναι ευκολότερο σε σχέση με τους άλλους υποψήφιους των Δημοκρατικών.
Θεωρώ ότι ο Μπάιντεν δεν έχει καμία τύχη στην κούρσα των προκριματικών και ο Σάντερς είναι πολύ σοσιαλιστής για τα δεδομένα των Αμερικανών ψηφοφόρων και η Αμερική δεν είναι έτοιμη για αυτό.
Αν λοιπόν, τελικώς, ο Μπλούμπεργκ είναι υποψήφιος θα έχουμε μια αναμέτρηση στην οποία θα αντιπαρατεθούν οι αντισυστημικοί πατριώτες της αμερικανικής δεξιάς και του συντηρητισμού με το συστημικό κομμάτι της αστικής και της μεσαίας τάξης των ΗΠΑ που είναι πιο ευρύ χωρίς να θίγει τις ρεπουμπλικανικές αρχές τις οποίες πολύ απλά υπηρέτησε στο παρελθον ο Μπλούμπεργκ.
Ο δρόμος πάντως είναι μακρύς και με μεγάλο ενδιαφέρον.