Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Σήμερα κηδεύεται ο Αριστείδης Αλαφούζος

Το τελευταίο αντίο στον Αριστείδη Αλαφούζο θα πουν σήμερα συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Κολωνάκι.

Ο Αριστείδης Αλαφούζος γεννήθηκε στην Οία της Σαντορίνης στις 9 Μαρτίου του 1924.

Αρχικά εργάστηκε σε εταιρεία υλοτομίας και κατάφερε να κυριαρχήσει στις κατασκευές, τη ναυτιλία, αλλά και τον Τύπο.

Το 1988, ο Αριστείδης Αλαφούζος αγόρασε την εφημερίδα «Καθημερινή» και από την πλήρη παρακμή τη μετέτρεψε σε μια από τις ηγετικές εφημερίδες της Ελλάδας, κυρίως όσον αφορά στην κυκλοφορία και την επιρροή στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας.

Δέκα χρόνια αργότερα, η Καθημερινή και η International Herald Tribune (η οποία ανήκει στους New York Times) σύστησαν μια κοινή επιχείρηση για να εκδώσει την αγγλόφωνη καθημερινή έκδοση της «Καθημερινής» στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία.

Ο Αριστείδης Αλαφούζος με τη σύζυγό του Ελένη απέκτησαν δυο γιους, τον Ιωάννη και το Θεμιστοκλή -οι οποίοι ασχολούνται με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη Ναυτιλία- και επτά εγγόνια.

Η σχέση του Αριστείδη Αλαφούζου με τον τόπο καταγωγής του, την Οία, υπήρξε πολύ δυνατή. Επισκεπτόταν τη Σαντορίνη συχνά και είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξή της: Ενα εργοστάσιο αφαλάτωσης το οποίο δώρισε το 1992 καλύπτει τις ανάγκες του χωριού σε νερό, υποστήριξε τις ανασκαφές των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου στο Ακρωτήρι και συνέβαλε στην κατασκευή του μοντέρνου νοσοκομείου στο νησί.

Στην Αθήνα, ο Αριστείδης Αλαφούζος έχει συνεισφέρει τα κεφάλαια για τη δημιουργία μιας εξωτερικής ογκολογικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σωτηρία.

Τη θλίψη του για την απώλεια του Αριστείδη Αλαφούζου εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «υπήρξε, ως αυτοδημιούργητος, παράδειγμα ανθρώπου που βάζει υψηλούς στόχους και τους πετυχαίνει». Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι ο εκλιπών «ξεκίνησε με εφόδιο τις σπουδές του, αντιμετώπισε με πείσμα τις δυσκολίες των καιρών και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στις κατασκευές, τη ναυτιλία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «ξεχωριστό και ιδιαίτερα σημαντικό» το γεγονός ότι συνέβαλε με δωρεές, στην ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σαντορίνης, στη δημιουργία υποδομών Υγείας, αλλά και σε δράσεις πολιτισμού. «Στους οικείους του εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Με τη σειρά της, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιάννη Αλαφούζου και προσωπικά στον ίδιο, για την απώλεια του πατέρα του, Αριστείδη. Οπως αναφέρει, «ο πατριάρχης της οικογένειας Αλαφούζου υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, με σπουδαία διαδρομή στα τεχνικά έργα, στη ναυτιλία και στα ΜΜΕ, με το έργο του να έχει διεθνή αναγνώριση».

Σε ανακοίνωσή της, και η ΠΑΕ Ολυμπιακός «εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της οικογένειας του Ολυμπιακού, για την απώλεια του Αριστείδη Αλαφούζου».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων