Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Κηδεύτηκε η βασίλισσα Φαμπιόλα του Βελγίου

Το Βέλγιο απέτισε ύστατο φόρο τιμής στην πρώην βασίλισσα Φαμπιόλα κατά τη δημόσια κηδεία της που έγινε με πολλή κλασική μουσική, όπως το επιθυμούσε η χήρα του βασιλιά Μποντουέν.

Το φέρετρο από ανοιχτόχρωμη βελανιδιά, πάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί μια μικρή βελγική σημαία, μεταφέρθηκε μέχρι τη βάση της μεγάλης κλίμακας των ανακτόρων. Το ακολουθούσε η βασιλική οικογένεια, με πρώτα τα τέσσερα νεαρά παιδιά του βασιλιά Φιλίππου και της βασίλισσας Ματθίλδης, ανάμεσά τους και η 13χρονη πριγκίπισσα διάδοχος Ελισάβετ.

Κάτω από δυνατή βροχή, το φέρετρο, περιστοιχισμένο από τους έφιππους της βασιλικής φρουράς, κατευθύνθηκε προς τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ και της Αγίας Γουδούλης, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων.

Η κηδεία της βασίλισσας Φαμπιόλα, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών, έγινε παρουσία περισσοτέρων των χιλίων ατόμων, ανάμεσα στους οποίους οι ηγέτες της χώρας και πολλοί ευρωπαίοι εστεμμένοι, αλλά και εκατοντάδες απλοί βέλγοι πολίτες. Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από τον καθεδρικό ναό.

Ανάμεσα στις βασιλικές οικογένειες ήταν ο πρώην Μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου Ιωάννης, χήρος της αδελφής των πρώην βασιλέων Μποντουέν και Αλβέρτου, και ο νυν Μεγάλος Δούκας Ερρίκος. Αντιπροσωπεύονταν επίσης οι θρόνοι της Ισπανίας, χώρας καταγωγής της Φαμπιόλα, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Δανίας, αλλά επίσης του Μαρόκου και του Κουβέιτ. Η αυτοκράτειρα Μισίκο της Ιαπωνίας και η πριγκίπισσα Σιριντόρν της Ταϊλάνδης, δύο φίλες της Φαμπιόλα, ήταν επίσης παρούσες στην κηδεία.

Η Φαμπιόλα ήταν βασίλισσα του Βελγίου από το 1960 έως το 1993, όταν και πέθανε ο σύζυγός της, βασιλιάς Μποντουέν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων