Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Kι άλλη γκάφα από τον ΕΟΤ: Δυο φωτογράφοι τον κατηγορούν για… κλοπή φωτογραφιών τους (ΦΩΤΟ)

Για κλοπή φωτογραφιών τους, χωρίς την έγκρισή τους κατηγορούν τον ΕΟΤ δυο φωτογράφοι. Οι επίμαχες φωτογραφίες, παρουσιάζονται στο νέο βίντεο του Οργανισμού, το οποίο αρχικά, είχε συμπεριλάβει και πλάνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες επί Χίτλερ στο Βερολίνο.

Οι φωτογράφοι Stian Rekdal και Alex Cherney αναφέρουν, ότι πλάνα τους, εντοπίστηκαν στο επίμαχο video.
Συγκεκριμένα, ο Stian Rekdal, αναφέρει στο προσωπικό του ιστολόγιο αλλά και στο EnetEnglish.gr, ότι πέντε πλάνα από βίντεο που είχε κάνει το 2012 περιλαμβάνονται στο βίντεο του ΕΟΤ «Visit Greece | Gods, Myths, Heroes».

Σύμφωνα με το enet.gr, ο Stian Rekdal (κατάγεται από τη Νορβηγία αλλά ζει στην Αθήνα) δημιούργησε το 2012 ένα βίντεο με τίτλο «Greece», μετά από ένα οδοιπορικό 16 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου τράβηξε περισσότερες από 116.000 φωτογραφίες.

Για ένα απ’ αυτά τα πλάνα – σκηνή από τη Σαντορίνη- χρειάστηκε, όπως αναφέρει, πέντε ώρες. Επίσης, όπως καταγγέλλει, στο βίντεο του ΕΟΤ χρησιμοποιήθηκαν πλάνα από το οδοιπορικό του στα Ζαγοροχώρια.

Παρόλο που ο Rekdal είχε βάλει τα στοιχεία του στο αυθεντικό βίντεο καθώς τον λογότυπό του, αυτό όπως καταγγέλλει αφαιρέθηκε από τα περισσότερα πλάνα του βίντεο του ΕΟΤ. Ωστόσο το υδατογράφημα πνευματικών δικαιωμάτων είναι ορατό σε πλάνα από την Αρχαία Ολυμπία, πάνω στο οποίο, προσθέτει, έχει μπει φωτογραφία του Ηρακλή, από τους ανθρώπους που έφτιαξαν το βίντεο του ΕΟΤ.

Ο φωτογράφος λέει ότι έμαθε για την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων από τον Αυστραλό συνάδελφό του, τον Alex Cherney, ο οποίος, καταγγέλλει επίσης, ότι ανακάλυψε πως μια σειρά πλάνων που είχε πάρει από τους 12 Αποστόλους, ένα διάσημο αξιοθέατο στην Αυστραλία, είχε επίσης συμπεριληφθεί στο επίμαχο βίντεο του ΕΟΤ χωρίς να το γνωρίζει εκ των προτέρων ή να έχει δώσει την έγκρισή του. Το λογότυπο του φωτογράφου επίσης δεν είναι ορατό στο βίντεο, προσθέτει.

Ο Rekdal επίσης υποψιάζεται πως αφότου έστειλε mail την Κυριακή στο Visit Greece ζητώντας εξηγήσεις κάποια πλάνα εξαφανίστηκαν από το βίντεο. Μάλιστα τονίζει, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς, όπως προσθέτει, τον περασμένο Ιούνιο εντόπισε άλλο τμήμα του έργου του σε ένα άλλο βίντεο Visit Greece και αποζημιώθηκε γι’ αυτό από την εταιρεία παραγωγής που έφτιαξε το διαφημιστικό.

Ακόμα αναφέρει πως εάν ο ΕΟΤ δεν λύσει άμεσα το θέμα της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να ζητήσει από το YouTube να κατεβάσει το βίντεο.

Όπως επισημαίνει, τέλος στο blog του ο Damian Mac Con Uladh, παρά τις αρκετές προσπάθειες για σχόλιο από τον ΕΟΤ κανείς δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει τους ισχυρισμούς των φωτογράφων.

klopi

klopi2

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων