Τον κώδωνα του κινδύνου για την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, καταγγελίες ασθενών και συνεχείς προειδοποιήσεις, αλλά και αποχωρήσεις, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε νοσοκομεία τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί κατά 30%.
Όπως επισημαίνει και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) Μαρκ Σπρένγκερ σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, «υπάρχουν νοσοκομεία που η οικονομική δυσχέρεια δεν τους επιτρέπει να έχουν ούτε καν τα στοιχειώδη: γάντια, ρόμπες και αντισηπτικά μαντίλια».
Επί του θέματος της κακής κατάστασης του ΕΣΥ αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη Ρομπέρτο Μπερτολίνι υπογραμμίζοντας ότι «οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όταν επιλέγουν τι θα κόψουν και τι θα κρατήσουν. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού άμεσο και μεσοπρόθεσμο, αυξάνοντας έτσι αντί μειώνοντας το κόστος της δαπάνης της υγείας».
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για τον «Μεσαίωνα» που επικρατεί στο ΕΣΥ στους γιατρούς, οι οποίοι σε ρόλο σαμποτέρ υποδαυλίζουν το έργο του υπουργείου και επιδιώκουν να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια. Άραγε, θα κωφεύσει και απέναντι στις δυσοίωνες προβλέψεις των διεθνών φορέων, που αιτούνται επιτακτικά τη λύση του ζητήματος στον χώρο της ελληνικής υγείας;
Προς το παρόν, τα δεδομένα καταμαρτυρούν ότι οι διαρκείς περικοπές προσωπικού και η κατακόρυφη μείωση των κονδυλίων, ακόμη και για τα στοιχειώδη, καθιστούν ορατό τον κίνδυνο να χαθεί οριστικά η μάχη στην υγεία με μη αναστρέψιμες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο.