Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Κι όμως, ο Τραμπ πέτυχε διαγραφή προσωπικών του χρεών

Διαγραφή χρεών ύψους 270 εκατ. δολαρίων κατάφερε να πετύχει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Τα χρέη αφορούσαν έναν ουρανοξύστη 92 ορόφων στο Σικάγο ο οποίος ανήκει στον Αμερικανό πρόεδρο.

Το businessinsider.com επικαλείται έρευνα που διεξήγαγαν οι New York Times σε φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ. Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι όταν η κατασκευή του Trump International Hotel & Tower αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες, μια μεγάλη τράπεζα και ένα hedge fund «διευκόλυναν »τον Αμερικανό πρόεδρο δίνοντάς του παράταση χρόνου για την αποπληρωμή των χρεών του. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρεών διαγράφηκε.

Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter την Τετάρτη το πρωί ότι «ήταν σε θέση να κάνει μια πολύ καλή συμφωνία με τους πολυάριθμους δανειστές» όσον αφορά τον πύργο. «Δεν με κάνει αυτό έξυπνο κι όχι κακό;», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα αρχεία που εξετάστηκαν από την εφημερίδα έδειξαν επίσης ότι ο Τραμπ κατέβαλε ελάχιστους από τους ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος για τα «συγχωρούμενα χρέη», εξαιτίας των μεγάλων ζημιών στις λοιπές επιχειρήσεις του. Ο Άλαν Γκάρτεν, επικεφαλής του νομικού επιτελείου του Τραμπ, δήλωσε στους Times ότι τόσο η εταιρεία όσο και ο Τραμπ είχαν πληρώσει όλους τους φόρους τους που αντιστοιχούσαν στα διαγραμμένα χρέη.

Συνολικά, από το 2010, 287 εκατομμύρια δολάρια χρέους του Τραμπ έχουν διαγραφεί, τα περισσότερα σχετίζονται με την κατασκευή του πύργου του Σικάγου, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2008, ανέφερε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που είδαν οι Times, δύο από τις εταιρείες του Τραμπ δανείστηκαν περισσότερα από 700 εκατ. δολ. για το κατασκευαστικό έργο.

Ο Τραμπ πήρε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων – 640 εκατ. δολ. – από τη Γερμανική Deutsche Bank, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονταν από την Fortress Investment Group, μια ιδιωτική εταιρεία.

Όταν τα δάνεια έπρεπε να πληρωθούν το 2008, το Trump International Hotel & Tower ήταν ακόμη ημιτελές. Η Deutsche Bank έδωσε αρχικά στον Τραμπ μια παράταση έξι εβδομάδων πληρώσει τα χρωστούμενα.

Σε αυτό το σημείο, η εταιρεία του Τραμπ χρωστούσε στη Deutsche Bank περίπου 334 εκατ. δολ. σε κεφάλαιο και τόκους και στο Fortress 130 εκατ. δολάρια, χωρίς να περιλαμβάνονται τόκοι και τέλη, ανέφερε το δημοσίευμα των Times.

Όταν η τράπεζα απέρριψε το δεύτερο αίτημά του για παράταση, ο Τραμπ μήνυσε τη Deutsche Bank για «επιθετικές πρακτικές δανεισμού» και ζήτησε αποζημίωση 3 δισ. δολ..

Στη συνέχεια, η τράπεζα υπέβαλε δική της αγωγή απαιτώντας άμεση αποπληρωμή του δανείου.
Τον Ιούλιο του 2010, οι δικηγόροι των εμπλεκομένων κατέληξαν σε ιδιωτικό διακανονισμό, αλλά δεν αποκάλυψαν τους όρους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα φορολογικά αρχεία που είδαν οι Times, το χρέος του Αμερικανού προέδρου ύψους 270 εκατομμυρίων δολαρίων έχει παραγραφεί.

Παλαιότερα δημοσιεύματα των Times σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ, παρουσίαζαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να πληρώσει ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος για δέκα από τα τελευταία 15 χρόνια και πλήρωσε συνολικά 750 δολάρια σε φόρους εισοδήματος το 2016 και το 2017.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων