Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να χρησιμοποιηθεί σε έναν πόλεμο, ακόμη και να επηρεάσει την έκβασή του; Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ήδη χρησιμοποιείται από την Ουκρανία στις επιθέσεις που σχεδιάζει κατά της Ρωσίας, στην αντικατασκοπεία, αλλά και στον έλεγχο των social media.
Πριν από τις επιθέσεις που προετοίμαζε η Ουκρανία στη γέφυρα Αντονόφσκι, μια ζωτικής σημασίας οδική διάβαση από την κατεχόμενη πόλη Χερσώνα προς την ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, οι αξιωματούχοι ασφαλείας μελέτησαν προσεκτικά μια σειρά από ειδικές εκθέσεις. Ήταν το καλοκαίρι του 2022 και η Ρωσία χρειαζόταν τη γέφυρα για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων της δυτικά του Δνείπερου.
Οι εκθέσεις αφορούσαν σε έρευνες για δύο θέματα: Θα προκαλούσε πανικό η καταστροφή της γέφυρας στους Ρώσους στρατιώτες ή στις οικογένειές τους στη Ρωσία; Και, το πιο σημαντικό, πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση της Ουκρανίας να μεγιστοποιήσει το πλήγμα στο ηθικό κομμάτι, σχηματίζοντας «ένα ιδιαίτερο πληροφοριακό περιβάλλον»;
Σύμφωνα με το Politico, με αυτόν τον τρόπο ο Σβιάτοσλαβ Χνιζντόφσκι, ιδρυτής του Open Minds Institute (OMI) στο Κίεβο, περιγράφει τη δουλειά που έκανε το ερευνητικό τμήμα του κάνοντας αυτές τις εκτιμήσεις χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.
Οι αλγόριθμοι «σκάναραν» ωκεανούς περιεχομένου στα social media της Ρωσίας, καθώς και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα σχετικά με διάφορα θέματα, από την κατανάλωση αλκοόλ και τις μετακινήσεις του πληθυσμού, μέχρι τις διαδικτυακές αναζητήσεις και την καταναλωτική συμπεριφορά. Η τεχνητή νοημοσύνη συσχέτιζε τις όποιες αλλαγές με τα συναισθήματα των Ρώσων «πιστών» και φιλελεύθερων σε ό,τι αφορά την πιθανή εξέλιξη των στρατιωτών της χώρας τους.
Σύμφωνα με τον Σβιάτοσλαβ Χνιζντόφσκι, αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο έργο εξακολουθεί να διαμορφώνει σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνει η Ουκρανία σχετικά με την πορεία του πολέμου, όπως πιθανά χτυπήματα στη γέφυρα Κερτς της Ρωσίας, που αποτελεί τη μοναδική άμεση χερσαία σύνδεσή της με την Κριμαία.
Η Ουκρανία προσπαθεί συνεχώς να αποκτήσει μεγαλύτερο πλεονέκτημα με την τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιώντας την με ποικίλους τρόπους. Όπως ανέφερε Ουκρανός συνταγματάρχης που ασχολείται με την ανάπτυξη όπλων, οι σχεδιαστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών συνήθως καταφεύγουν στο ChatGPT ψάχνοντας για ιδέες, όπως νέες τεχνικές για να ενισχύσουν τις αντιστάσεις στις ρωσικές παρεμβολές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μια άλλη στρατιωτική χρήση της AI είναι ο εντοπισμός στόχων. Καθώς οι στρατιώτες και οι στρατιωτικοί μπλόγκερ έχουν γίνει πιο προσεκτικοί στις αναρτήσεις τους, οι απλές αναζητήσεις για τυχόν ενδείξεις σχετικά με τη θέση των δυνάμεων είναι λιγότερο αποτελεσματικές.
Ωστόσο, με την επεξεργασία μιας πληθώρας εικόνων και κειμένων, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βρουν πιθανές ενδείξεις, να τις συνδυάσουν και στη συνέχεια να υποθέσουν την πιθανή τοποθεσία ενός οπλικού συστήματος ή ενός σχηματισμού στρατευμάτων. Σύμφωνα με τον αναλυτή της εταιρείας Μαξίμ Ζραζέφσκι, αυτή η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στην ουκρανική εταιρεία πληροφοριών Molfar να βρίσκει συνήθως δύο έως πέντε πολύτιμους στόχους κάθε μέρα. Οι πληροφορίες αυτές διαβιβάζονται άμεσα στον στρατό της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους στόχους να καταστρέφονται.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται και με άλλους τρόπους. Η λιθουανική εταιρεία SemanticForce αναπτύσσει μοντέλα που αναλύουν κείμενα και εικόνες που έχουν ανέβει στο διαδίκτυο, κάτι που χρησιμοποιούν πολλοί από τους πελάτες της για να παρακολουθούν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σε ό,τι αφορά τα εμπορικά σήματά τους.
Η Molfar χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να χαρτογραφήσει περιοχές, στις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να έχουν χαμηλό ηθικό και λίγες προμήθειες, γεγονός που θα μπορούσε να τις καταστήσει πιο ευάλωτο στόχο. Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει ενδείξεις σε εικόνες, όπως εκείνες που προέρχονται από πλάνα των drone και από στρατιώτες που γράφουν τα παράπονά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επίσης, συγκεντρώνει στοιχεία για τις στρατιωτικές αδυναμίες της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη της SemanticForce, για τη δημιουργία αναφορών σχετικά με τις δραστηριότητες των Ρώσων εθελοντών, που συγκεντρώνουν χρήματα και φτιάχνουν πακέτα βοήθειας για τα τμήματα του μετώπου που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται και στην αντικατασκοπεία, βοηθώντας τους κατασκόπους της Ουκρανίας να εντοπίζουν ανθρώπους που θεωρούνται «επιρρεπείς στην προδοσία». Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη από την αμερικανική Palantir, η ουκρανική αντικατασκοπεία εντοπίζει συσχετισμούς σε ανόμοιες δεξαμενές δεδομένων (π.χ. ξένοι τραπεζικοί λογαριασμοί που ανήκουν σε ανθρώπους με πολλά χρέη).
Επιπλέον, η ανάλυση δικτύων βοηθά τους ερευνητές της Ουκρανίας να εντοπίσουν και όσους παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με πηγές του Politico, συνδέοντας δεδομένα σε νηολόγια πλοίων με οικονομικά αρχεία που τηρούνται αλλού, το λογισμικό μπορεί να «διαπεράσει το εταιρικό παραπέτασμα».
Εξάλλου, ως τεχνολογία η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται εδώ και αρκετά χρόνια. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Νοέμβριο 2019 είχε ζητήσει να ενισχυθεί μαζικά η χρήσης της για την εθνική ασφάλεια, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός στρατηγικά σκεπτόμενου μοντέλου, που κατασκευάστηκε και λειτουργεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) και προσλαμβάνει κείμενο, στατιστικά στοιχεία, φωτογραφίες και βίντεο.
Σύμφωνα με τον Αντρίι Ζιουζ, επικεφαλής του προσωπικού του NSDC, ονομάζεται Κέντρο Επιχειρήσεων Αξιολόγησης Απειλών (COTA) και τροφοδοτείται με ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, ορισμένες από τις οποίες έχουν αποκτηθεί από χάκερ. Το μοντέλο παρακολουθεί τις τιμές, τη χρήση των τηλεφώνων, τη μετανάστευση, το εμπόριο, την ενέργεια, την πολιτική, τη διπλωματία και τις στρατιωτικές εξελίξεις, μέχρι και τα όπλα στα συνεργεία.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr