Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Kίνημα «παραιτηθείτε» και κυβέρνηση στα όρια της συνταγματικής… αντοχής μας!

Γράφει η Ευτυχία Αλικάκου

Λάδι στη φωτιά που άναψε με την δήλωσή του ότι “το κίνημα «παραιτηθείτε» κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας”, ρίχνει πάλι ο Υπουργός Παιδείας.

Σχολιάζοντας το αίτημα της ΝΔ για παραίτησή του, ο Νίκος Φίλης χαρακτηρίζει συλλήβδην «ακροδεξιούς» όσους μετέχουν στην διαδικτυακή πρωτοβουλία για την συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ ζητά την παραίτησή μου. Τώρα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα «Παραιτηθείτε» είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση στο γενικότερο αίτημά του. Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη», είπε ο υπουργός.

Την ίδια λοιπόν ώρα που η κυβέρνηση στην οποία μετέχει κάνει λόγο για διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος ξυπνώντας στους παλαιότερους μνήμες από την ίδια και απαράλλαχτη πρακτική που εφάρμοσε το δικτατορικό καθεστώς, ο κύριος Φίλης το χει πολύ εύκολο να μεταχειρίζεται τη λέξη Σύνταγμα και όλα τα παράγωγα του προκειμένου να προκαλέσει εντυπώσεις αλλά και το κοινό αίσθημα που δεν αντέχει άλλες κυβερνητικές μπούρδες. Μάλιστα μπούρδες! Ο καθείς μπορεί να διαφωνεί και να εκφράζει με επιχειρήματα τις επιφυλάξεις του σχετικά με τη κίνηση «Παραιτηθείτε». Να πει για παράδειγμα ότι δεν αποδέχεται την απουσία κομματικών αποχρώσεων όπως διαβεβαιώνουν οι διοργανωτές του, να ισχυριστεί ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν θεσμικά και όχι στους δρόμους (πέφτουν δηλαδή με τον τρόπο που ανέβηκαν στην εξουσία, μέσω εκλογών στη βάση του αντιπροσωπευτικού κοινοβουλευτικού συστήματος). Όπως, όμως, εύστοχα έγραψε στο facebook και ο κύριος Τατσόπουλος το «συνταγματική» δεν είναι επιθετικός προσδιορισμός να μπαίνει όπου μας καπνίσει και η χρήση του ελλοχεύει κίνδυνο με πρώτο και καλύτερο το ξεβράκωμα που επιφυλάσσει ο ιερός αυτός ανώτατος νόμος του κράτους για όποιον τον μεταχειρίζεται ως άλλη καραμέλα βουτύρου.

Άρθρο 11, Μέρος Δεύτερο- Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα: “1. Oι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα”. Και ως γνωστόν ότι δεν απαγορεύεται ρητά στο νόμο, επιτρέπεται. Από τη στιγμή που η διάταξη δεν αναφέρεται σε αιτήματα που θα έπρεπε να απαγορεύονται στις συναθροίσεις που εμπίπτουν στο άρθρο, περιοριζόμενη στην κατοχύρωση του δικαιώματος της αστυνομίας να προβεί σε απαγορεύσεις μόνο για λόγους ασφαλείας, οι υποστηρικτές του «Παραιτηθείτε» μπορούν ακώλυτα να ασκήσουν το εν λόγω συνταγματικά δικαίωμα τους. Και κανένας Φίλης δεν θα έπρεπε να έχει το θράσος να εισβάλλει στα χωράφια των νομικών (εδώ ούτε στων.. μαθηματικών δεν θα έπρεπε!), οφείλει αντίθετα να επιδεικνύει ανοχή απέναντι στην διαφορετική άποψη όπως επιτάσσει η θέση του. Αλλά ποιος έχασε το δημοκρατικό αίσθημα για το βρουν οι καθεστωτικοί του Τσίπρα!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων